Descoperire în premieră, în știință: amprenta cerebrală umană a fost dezvăluită

de: Ozana Mazilu
06 11. 2021

Structura creierului fiecărui om este unică. La fel ca amprenta degetului, fiecare avem amprenta cerebrală unică.

Până acum, nimeni nu știa cum arată această amprenta cerebrală. În premieră, aceasta a fost dezvăluită cu ajutorul unei tehnici de ultimă generație, care a fost dezvoltată în Elveția, conform Scitechdaily.com.

Performanța a fost obținută la Politehnica Lausanne, de către un grup condus de cercetătorul italian Enrico Amico.

Amprenta cerebrală a fost descoperită

„Cercetarea mea examinează rețelele și conexiunile din creier și, în special, legăturile dintre diferitele zone, pentru a obține o perspectivă mai bună asupra modului în care funcționează lucrurile în creierul uman”, spune Amico.

El a adăugat că face acest lucru în mare parte folosind scanări RMN, care măsoară activitatea creierului într-o anumită perioadă de timp. Grupul său de cercetare procesează scanările pentru a genera grafice, reprezentate ca matrici colorate, care rezumă activitatea creierului unui subiect.

Acest tip de tehnică de modelare este cunoscut în cercurile științifice ca neuroștiință de rețea sau conectomica creierului.

„Toate informațiile de care avem nevoie se află în aceste grafice, cunoscute în mod obișnuit ca „conectomi funcționali ai creierului”. Conectomul este o hartă a rețelei neuronale. Ei ne informează despre ce făceau subiecții în timpul scanării lor RMN – dacă se odihneau sau îndeplineau alte sarcini, de exemplu. Conectomii noștri se schimbă în funcție de activitatea desfășurată și de ce părți ale creierului erau folosite”, spune Amico.

Cercetarea lui Enrico Amico a fost posibilă datorită unei burse Ambizione SNSF.

„Acest program unic a reușit să atragă un tânăr cercetător promițător în Elveția, când era un savant post-doctorat la Universitatea Purdue”, menționează prof. Van De Ville, șeful Laboratorului de Procesare a Imaginilor Medicale. „Ambizione i-a permis să-și urmeze în mod independent ideile de cercetare, dar și să aleagă pentru colaborări de succes cu laboratorul gazdă. Este satisfăcător să vezi aceste obiective atinse”.