Descoperire astronomică demnă de Cartea Recordurilor. Așa ceva nu s-a mai văzut

de: Mădălina Bahrim
29 06. 2021

Oamenii de știință spun că ne aflăm într-un moment istoric al analizei spațiului cosmic. Ar fi fost descoperită cea mai mare cometă observată vreodată de pământeni.

Unul dintre cercetătorii care au făcut impresionanta descoperire, Pedro Bernardinelli , astrofizician la Universitatea din Pennsylvania, susține că această cometă uriașă ar fi mai mare decât Insula Hawaii.

Cometa a fost denumită C/2014 UN271 (Bernardinelli-Bernstein), după descoperitorii săi: Pedro Bernardinelli și Gary Bernstein.

Cometa, cea mai mare observată vreodată, ar avea un nucleu înghețat de aproximativ 100 – 200 de kilometri lungime, fiind de câteva ori mai mare decât celebra cometă Hale-Bopp care a fost studiată acum 25 de ani.

„Cu un grad rezonabil de certitudine, este cea mai mare cometă pe care am văzut-o vreodată”, a spus Colin Snodgrass , astronom la Universitatea din Edinburgh.

Cometa va putea fi văzută de oricine, în 2031

În acest moment, spun cercetătorii, cometa gigantică s-ar afla în interiorul orbitei lui Neptun și se îndreaptă către interiorul sistemului solar.

Calculele efectuate recent de oamenii de știință indică faptul că această cometă gigantică s-ar localiza la aproximativ 3 miliarde de kilometri de Soare.

Potrivit estimărilor oamenilor de știință, în anul 2031 se va afla foarte aproape de Saturn, putând fi localizată la 1,6 miliarde de kilometri de Soare.

Atunci, observatorii de pe Pămând vor putea vedea cometa cu telescoape mai puțin performante, datorită distanței mai mici față de Terra, spun cercetătorii.

Totuși, ”cometele sunt precum pisicile. Nu știi niciodată ce vor face”, spune Meg Schwamb, astronom la Queen’s University Belfast.

Cometele sunt corpuri cerești alcătuite din rocă, praf și gheață gazoasă, care orbitează în jurul Soarelui. Simbolul astronomic pentru comete constă dintr-un disc cu o coadă formată din trei linii.

Cometa uriașă a stârnit un interes atât de mare cercetătorilor, încât aceștia și-au arătat interesul de a o studia următoarele două decenii, pentru a afla cât mai multe despre misteriosul corp ceresc.