Cât costă pachetul NFT oferit de Delia, primul artist din România care-și vinde opera în acest fel

de: Ciprian Ioana
24 03. 2021

Delia e primul artist din România care se urcă pe valul creat de NFT. Pune la dispoziție un pachet complet, care include și o piesă nouă. Iar ofertele vin deja.

NFT e moda începutul de an, dacă te gândești câte milioane de dolari a generat deja pentru creatorii de conținut sau artă. Delia e primul artist din România care face asta. Își vinde o piesă sub forma unui NFT, dar pachetul nu conține doar noul single ”Racheta”.

Cel care plătește cel mai mult se va întâlni cu artistul pentru a primi personal opera, dar și o casetă audio și un walkman plus mai multe mici cadouri oferite de artist. Ofertele au început deja să vină.

Cât costă pachetul NFT oferit de Delia

Delia și-a listat piesa în format NFT pe platforma deja cunoscută OpenSea. Cea mai mare ofertă primită până la redactarea acestui articol e de peste 1.700 de dolari. Iar licitația se încheie în 5 zile.

Pe lângă piesa în sine, care poate fi ascultată de oricine la acest moment, artista promite mai multe pentru cel care va licita cel mai mult:

  • Piesa „Delia – Racheta. Versiune acustică” în format digital
  • O sesiune „Meet and Greet” cu Delia, artista va preda personal NFT-ul câștigătorului
  • O casetă audio și un walkman personalizat
  • Trei desene în creion aparținând Deliei
  • O colecție de autocolante personalizate
  • O colecție de fotografii inspirate de tema cântecului

Artista insistă că a ales să ofere și o casetă audio ca un tribut adus inventatorului său, Lou Ottens, care a murit recent. El a inventat caseta audio la începutul anilor ’60.

”Muzica ar fi fost diferită fără casete și CD-uri, așa cum viitorul va fi diferit cu tehnologia blockchain. Imaginația noastră e limita”, arată Delia în mesajul care însoțește anunțul.

Dacă vrei să licitezi pentru piesa și celelalte accesorii, o poți face AICI. 

Ce e un NFT

Dacă nu ți-e clar care-i treaba cu aceste token-uri non-fungibile, atunci află că acestea nu pot fi transmisibile. Imaginează-ți, de exemplu, tabloul Mona Lisa. El poate aparține unui colecționar și desigur că poate fi expus la un muzeu pentru a-l vedea toată lumea, dar asta nu-i schimbă proprietarul.

Așa e și cu NFT-urile. Ele vin sub forma unui activ digital, care e văzut drept ceva de colecție. La un nivel foarte ridicat, majoritatea NFT-urilor fac parte din blockchain-ul Ethereum. Ethereum este o criptomonedă, cum ar fi Bitcoin sau Dogecoin, dar blockchain-ul său acceptă și aceste NFT-uri, care stochează informații suplimentare care le fac să funcționeze diferit de, să zicem, o monedă ETH.

Este demn de remarcat faptul că alte blockchains își pot implementa propriile versiuni de NFT-uri.

NFT-urile pot fi cu adevărat orice digital (cum ar fi desene, muzică, creierul tău descărcat și transformat într-un AI), dar o mare parte din entuziasmul actual este în jurul utilizării tehnologiei pentru a vinde artă digitală. NFT-urile sunt concepute pentru a-ți oferi ceva ce nu poate fi copiat: proprietatea asupra operei (deși artistul poate păstra în continuare drepturile de autor și drepturile de reproducere, la fel ca în cazul lucrărilor de artă fizică).