11 mart. 2021 | 17:13

A murit omul datorită căruia ai reușit să-ți asculți muzica preferată în tinerețe: cine a fost Lou Ottens

ACTUALITATE
A murit omul datorită căruia ai reușit să-ți asculți muzica preferată în tinerețe: cine a fost Lou Ottens

Lou Ottens a fost un inginer olandez și puțini știu că a fost omul datorită căruia puteai să-ți iei muzica preferată oriunde cu tine, dacă aveai un walkman.

Lou Ottens, omul care a inventat caseta audio, a murit la vârsta de 94 de ani.

Invenția sa a transformat total modul în care oamenii au ascultat muzică decenii la rând. De asemenea, a fost cel datorită căruia puteai să-ți asculți în căști oriunde muzica preferată, odată cu apariția walkman-ului. Cu vinilul era mai complicat.

Ottens a lucrat pentru Philips și chiar a devenit șeful departamentului de dezvoltare al companiei. În 1963, aceasta a fost prezentată la târgul pentru electronice Berlin Radio şi curând a devenit un succes mondial. La acea vreme, a reușit să încheie o înțelegere între Sony și Philips care-i atesta invenția, după ce mai multe companii japoneze încercaseră să o reproducă sub diverse forme.

Caseta audio a apărut în anii 60 și se crede că, de atunci, aproximativ 100 de miliarde de casete au fost vândute în toată lumea.

Lou Ottens, omul care a inventat caseta audio

Lou Ottens a murit în oraşul său natal, Duizel, weekendul trecut, a anunţat săptămâna aceasta familia lui. Inginerul a fost implicat şi în dezvoltarea CD-ului, peste 200 de miliarde de astfel de discuri fiind vândute până astăzi în lume.

În 1982, când Philips a prezentat un CD player, el a spus:  „De acum, casetofonul convenţional este depăşit”.

S-a retras patru ani mai târziu. Întrebat despre cariera sa, a spus că cel mai mare regret al său este că Sony, şi nu Philips, a creat walkman-ul.

Mizând pe nostalgie, mai multe case de discuri au încercat să reînvie caseta în ultimii ani. Colecțiile nou-lansate s-au bucurat de o oarecare popularitate, iar artiști precum Lady Gaga sau The Killers au fost de acord să-și lanseze creațiile și-n acest format. E drept, însă, că în era Spotify sau YouTube, acest lucru e rezervat doar nostalgicilor.

Chiar și așa, un studiu din Marea Britanie arată că în prima jumătate a lui 2020, vânzările de casete au înregistrat o creștere cu 103% față de aceeași perioadă a anului trecut. Un studiu similar Nielsen, din Statele Unite, arăta de asemenea o creștere în 2018 față de anul precedent.

S-ar putea să fie, însă, doar puseuri de nostalgie generate de diverse campanii punctuale și nimic mai mult.