De ce sunt fericiți dependenții de jocuri de noroc: care e substanța chimică ce dă senzația de euforie
Dependența de orice lucru sau activitate este nocivă. Substanța care le dă fericire, spre exemplu, celor care practică jocuri de noroc se numește dopamină. Iată ce efecte are aceasta în organism.
Dopamina este unul dintre principalii neurotransmițători de la nivelul sistemului nervos, o substanță care transmite informația între neuronii creierului, această substanță fiind implicată într-o varietate largă de activități diferite (de exemplu controlul motilității, al mișcărilor musculare).
Astfel, dopamina este un neurotransmițător, denumită adesea mesager chimic, fiind o substanță responsabilă pentru transmiterea semnalelor între celulele nervoase ale creierului. Nivelul de dopamină joacă un rol semnificativ în organism și are un impact direct asupra sistemului nostru nervos central.
Dopamina sau „substanța chimică a plăcerii”, nu produce, de fapt, plăcere, ci întărește sentimentele de stare de bine prin conectarea senzațiilor de plăcere cu anumite comportamente.
Substanța ce ne dă plăcere: dopamina
Conform cercetătorilor, dopamina este o substanță chimică ce contribuie la starea de bine. Când creierul nostru produce dopamină ca răspuns la ceea ce facem, ne simțim bine și vrem să facem mai mult din orice ne face să ne simțim mai sănătoși din punct de vedere mental.
Deficitul de dopamină poate cauza o serie de simptome, printre care: pierderea echilibrului, modificarea greutății, crampe musculare, nivel scăzut de energie, anxietate, modificări bruște de dispoziție, lipsa dorinței sexuale, constipație, dificultăți de somn sau chiar halucinații.
De asemenea, nici prea multă dopamină nu e bună. Nivelurile ridicate de dopamină pot crește concentrarea, energia, apetitul sexual. Creșterea capacității de concentrare poate duce la un comportament competitiv, agresiv și poate provoca simptome precum anxietate, probleme de somn și stres.
Răspunsurile condiționate declanșate de dopamină care rezultă din anumite comportamente, cum ar fi consumul de alcool sau jocurile de noroc, pot duce la dependență. Motivele pentru care unii oameni se luptă cu dependența mai mult decât alții ar putea avea de-a face cu diferențele preexistente în circuitele dopaminei din organism.
Ce să faci dacă nu ai dopamină suficientă? Consumă fructe, în special banane, și legume. Specialiștii recomandă, de asemenea, proteine, inclusiv carne slabă, pește, fasole și proteine pe bază de plante, precum și alimente bogate în acizi grași omega-3, cum ar fi somonul, macroul, stridiile, semințele de in măcinate, semințele de chia și nucile.
Plimbă-te, practică yoga, dansează chiar și în casă. Exercițiile fizice îmbunătățesc, de asemenea, obiceiurile de somn, care susțin și ele niveluri echilibrate de dopamină.