De ce se uită unele state europene și către vaccinul din China: se prefigurează o criză la nivelul Europei?

de: Ciprian Ioana
29 01. 2021

Europa a aprobat utilizarea a două vaccinuri anti-Covid 19: Pfizer și Moderna. Dar rebelii Europei se uită și spre serul dezvoltat de China.

Campania de vaccinare a început la nivelul UE în ultimele zile ale lui 2020. Sunt aprobate în acest moment două vaccinuri: Pfizer/BioNtech și Moderna. Ar putea primi aprobare în curând și serul dezvoltat de AstraZeneca. Țările care nu-s membre UE se descurcă cum pot: fie au încheiat contracte cu cele două companii, fie se uită către Rusia sau China.

Între timp, însă, se vorbește tot mai apăsat de o criză la nivel european.

Se pare că cele două companii nu pot asigura ritmul de livrare, iar țările rebele din blocul comunitar – precum Ungaria – arată cu degetul către proasta gestionare a oficialilor de la Bruxelles. E prima țară membră UE care anunță că ar vrea să folosească vaccinul produc de chinezii de la Sinopharm.

Ungaria ar vrea să apeleze la vaccinul produs de China

Premierul Ungariei, Viktor Orban, e extrem de critic la adresa oficialilor de la Bruxelles și ar vrea să semneze un acord pentru a cumpăra vaccinuri anti-Covid 19 de la chinezi. El susține că Budapesta aşteaptă să vadă rezultatul inoculării în masă cu vaccinul chinezesc în Serbia vecină și ar putea lua o decizie curând, până la sfârșitul lunii.

Pentru că nu face parte din UE și pentru că nu a încheiat, din diverse motive, contracte cu Pfizer sau Moderna, Serbia a primit un milion de doze de vaccin anti-coronavirus Sinopharm, produs de China. E prima ţară europeană care a început un program de imunizare în masă cu acest produs.

Dacă premierul Orban își pune în aplicare planul, Ungaria ar deveni prima ţară din UE care acceptă vaccinul chinezesc, dacă acesta va primi aprobarea autorităţii ungare de reglementare a medicamentelor. Conform Budapestei, primul transport ar putea cuprinde până la un milion de doze.

Orban denunță deficitul de doze

Premierul Ungariei susține că acordul ar putea fi semnat imediat şi că, personal, ar alege vaccinul chinezesc, pentru că are cea mai mare încredere în el. Şeful guvernului a mai precizat că, în cazul în care va obţine vaccinul chinezesc, Ungaria ar putea avea 1,7 milioane de persoane vaccinate până în martie.

Potrivit agenţiei ungare de presă MTI, premierul a mai declarat că noua fază de înregistrare pentru vaccinare va începe săptămâna viitoare. Ungaria a mai anunţat în urmă cu o săptămână că va achiziţiona două milioane de doze de vaccin rusesc Sputnik V, fiind prima ţară din UE care cumpără vaccinuri anti-COVID-19 în afara schemei gestionate de Comisia Europeană.

Orban s-a plâns că ţara sa primeşte prea puţine doze de vaccin prin mecanismul gestionat de Comisia Europeană pentru cele 27 de state membre ale UE. Îngrijorări există, însă, și-n rândul statelor vestice precum Germania.