Încă un vaccin împotriva coronavirus, aproape gata: cu ce este special cel al italienilor

Încă un vaccin împotriva coronavirus, aproape gata: cu ce este special cel al italienilor

Se pare că nu trece o zi fără să aflăm noi informații despre vaccinurile aflate în distribuție sau în diferite etape de testare. De această dată, este vorba de o soluție de imunizare realizată integral în Italia.

Autoritățile italiene au motive să fie optimiste, dacă vor reuși să finalizeze finanțarea și testarea propriului vaccin împotriva noului coronavirus. Acesta este dezvoltat de ReiThera și va fi produs integral în Italia. La ora actuală, a încheiat prima etapă de testare și tocmai s-a bucurat o finanțare de 81 de milioane de euro.

Banii provin de la Invitalia, iar consiliul său de administrație a aprobat în prima jumătate a acestei săptămâni contractul de dezvoltare prezentat de firma specializată în biotehnologie ReiThera. Ca referință, vaccinul este dezvoltat în localitatea Castel Romano, la aproximativ 20 de kilometri de Roma.

Creatorii noului vaccin au prezentat concluzii bune, după prima etapă de testare încheiată pe 5 ianuarie. În luna februarie, vaccinul intră în etapa a doua de testare și, cu un pic de noroc, s-ar putea să intre în circulație înainte de finele verii, conform informațiilor obținute de La Republica,

„Sperăm să putem administra cât mai curând posibil primul vaccin italian anti-Covid”, a declarat Domenico Arcuri, comisar pentru criza Covid și CEO la Invitalia, care va participa la capitalul ReiThera cu 30%. „O mare parte din investiție, adică 69,3 milioane, va fi alocată activităților de cercetare și dezvoltare pentru validarea și producerea vaccinului anti-Covid”, informează ReiThera într-un comunicat. Compania estimează că va produce 10 milioane de doze pe lună. Produsul, conform datelor preliminare din prima fază, nu ar avea nevoie de rapel.

„Cota rămasă (11,7 milioane) – continuă compania – va fi utilizată pentru extinderea fabricii de la Castel Romano, unde va fi produs antidotul”. Lucrările la sediul ReiThera sunt deja în curs de câteva luni, pentru a adăuga o nouă aripă la fabrică și pentru a construi noul atelier farmaceutic, unde vaccinul este produs și îmbuteliat în condiții de sterilitate absolută. În decembrie, a sosit un nou bioreactor de 2.000 de litri, care va permite replicarea vectorului viral utilizat în vaccin și să atingă capacitatea maximă de producție de 10 milioane de doze pe lună. Compania ar trebui să angajeze alte 40 de persoane, pe lângă cei 100 de angajați actuali.

„Concesiunile acordate, în conformitate cu normele privind ajutoarele de stat, se ridică la aproximativ 49 de milioane de euro: 41,2 milioane din fonduri nerambursabile și 7,8 milioane din împrumuturi subvenționate”, explică ReiThera, intrând în detaliile contractului. „În plus, în aplicarea prevederilor articolului 34 din decretul-lege din 14 august 2020, Invitalia va achiziționa o participație de 30% din capitalul companiei, în urma unei creșteri a capitalului Reithera”.