De ce se teme, de fapt, FMI de criptomonede

de: Mădălina Bahrim
26 12. 2021

Monedele digitale sunt privite de adepți ca fiind refugiul din fața sistemului bancar clasic. Investitorii cunosc faptul că oficialii bancari nu prea le recomandă, dar pun acest scepticism pe faptul că lor le-ar fi teamă că-și pierd clienții.

Fondul Monetar Internațional este deosebit de preocupat de monedele digitale, mai ales datorită faptului că piața este în plină expansiune și la ea aderă din ce în ce mai multe persoane.

Valoarea totală de piață a tuturor activelor cripto a depășit 2 trilioane de dolari în septembrie anul acesta – reprezentând un salt de 10 ori față de nivelurile observate la începutul anului 2020, arată datele colectate de FMI.

„Ecosistemul crypto a crescut semnificativ… Procesul arată o rezistență remarcabilă, dar au existat și câteva teste de stres interesante”, a declarat Evan Papageorgiou, un șef adjunct de divizie la FMI.

Una dintre problemele pe care FMI le-a evidențiat este că multor dintre persoanele și instituțiile financiare care tranzacționează aceste active „le lipsesc de practici operaționale, de guvernanță și de risc solide”.

FMI lansează un avertisment

Potrivit oficialilor FMI, consumatorii sunt expuși riscului. Potrivit oficialilor, activele cripto creează unele „lacune de date” și „pot deschide uși nedorite pentru spălarea banilor, precum și finanțarea terorismului”.

De asemenea, FMI nu este singura instituție mare care avertizează asupra riscurilor. Piața e foarte volatilă și necontrolată, motiv pentru care analiștii economici, în majoritate, le recomandă oamenilor să nu investească mai mulți bani decât și-ar permite să piardă.

Fenomenul a ajuns să fie foarte răspândit și în țara noastră, motiv pentru care ANAF înștiințează cetățenii cu privire la faptul că, în cazul în care înregistrează venituri de pe piețele crypto, trebuie să respecte un anumit cadru legal și regim fiscal specific.

„Persoanele care realizează venituri din transferul de monedă virtuală au obligaţia de a declara aceste venituri prin completarea şi depunerea Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul I. Date privind veniturile realizate la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului, conform Art. 114 alin. 2 lit. m) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal cu modificările şi completările ulterioare”, transmite ANAF.