Bitcoin, lovită de Rusia: cel mai recent motiv să nu investești în criptomonede, servit de Putin

Bitcoin, lovită de Rusia: cel mai recent motiv să nu investești în criptomonede, servit de Putin

Încrederea în criptomonede a suferit o lovitură foarte serioasă pe parcursul weekendului. Aceasta a venit din Rusia și are mari șanse să descurajeze un număr important de investitori. Nu de alte, dar Bitcoin sau Ether funcționează atâta timp cât oamenii sunt convinși că aceștia sunt bani reali care funcționează în fiecare colț al planetei.

Din păcate pentru fanii Bitcoin, banca centrală rusă a anunțat că dorește să interzică orice investiție în criptomonede pe teritoriul Rusiei. Argumentul din spatele deciziei radicale este cât se poate de simplu și vizează creșterea numărului de tranzacții cu acestea, un detaliu care, în opinia oficialilor de la Kremlin, are potențialul de a afecta stabilitatea financiară din regiune. Informația a fost confirmată de Reuters, citând două surse de pe piața financiară de la Moscova apropiate băncii.

Anunțul Rusiei a devalorizat imediat Bitcoin și alte criptomonede

Cu câteva ore înainte de anunțarea veștii din Rusia, un Bitcoin se tranzacționa cu aproximativ 49.144 de dolari. Imediat după publicarea informației de la Kremlin, principala criptomonedă s-a devalorizat cu aproximativ 1000 de dolari, dar acela a fost doar începutul. Bitcoin a început noua săptămână la 46.256 de dolari. Ether a pierdut și mai mult, de la 4100 de dolari, a început acum să se tranzacționeze cu 3812 dolari.

Nu este prima oară când autoritățile de la Moscova luptă împotriva criptomonedelor. Deja de câțiva ani, au atras atenția asupra faptului că investițiile în Bitcoin trebuie descurajate pentru că pot fi folosite în spălarea banilor sau pentru finanțarea terorismului. În 2020, activele crypto au beneficiat de statut legal în Rusia, dar chiar și atunci, a fost interzisă utilizarea lor ca mijloc de plată.

Acum, banca centrală din Rusia este în discuții cu mai mulți jucător importanți de pe importanta piață financiară pentru a pune la punct o posibilă interdicție. Un gest atât de radical trebuie însă aprobat de parlamentari. Interdicția s-ar putea aplica noilor achiziții de active cripto, dar nu și celor cumpărate în trecut, a spus una dintre sursele pieței financiare, care a cerut anonimatul din cauza sensibilității problemei. Realitatea actuală este însă clară, Banca Rusiei își dorește ”o respingere completă” a tuturor criptomonedelor.

Citește și: