Dacă ai primit bani de la stat nu mai primești pensie. Cum pot fenta sistemul cei care primesc ajutor social
Odată cu noul guvern sunt luate în calcul și schimbări în ceea ce privește banii pe care îi dă statul. Ministrul Muncii a vorbit despre ajutoarele sociale și, în acest sens, despre anchete sociale.
Raluca Turcan, ministrul Muncii, a spus că doreşte să regândească sistemul de anchete sociale. Ce vrea să prevină e modul în care mai mulți cetățeni abuzează de sistem. Conform ministrului, sunt oameni în puterea muncii, care sub o formă sau alta reuşesc să beneficieze de ajutoarele sociale.
Turcan a spus că au fost dezbateri foarte aprinse şi, din nefericire, multe puncte de vedere vehemente nu aveau o fundamentarea foarte reală, mai ales că scopul acestei anchetei ţine în primul rând de respectarea legii.
„Având în vedere că aceste anchete trebuie să fie făcute la 6 luni, iar ele nu s-au efectuat de 2 ani de zile, este o normalitate să realizezi aceste anchete cu privire la beneficiarii de ajutor social. În acelaşi timp, aceste discuţii, făcute de data aceasta într-o noutate, în echipe mixte, de la Agenţiile Judeţene pentru Inspecţii la nivelul judeţului şi Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Locurilor de Muncă, astfel încât să calibrăm de fapt sistemul de ajutoare sociale pe care Guvernul şi statul le pune la dispoziţie persoanelor vulnerabile.”
Raluca Turcan, ministrul Muncii
Ministrul a spus că, prin aceste inspecții, încearcă să definească foarte clar segmentul de oameni vulnerabili şi să contureze foarte clar pachetul de servicii sociale mult mai adaptat cerinţelor pe care aceştia le au. Dacă sunt oameni care pot să intre în câmpul muncii să li se prezinte ofertele de locuri de muncă, să li se vadă calificarea, iar dacă nu au calificarea necesară să le oferim cursuri de calificare.
Zeci de mii de români, vizați
Turcan a spus că nimeni nu şi-a pus problema ce se întâmplă cu cei 170.000 de beneficiari de ajutor social când împlinesc vârsta standard de pensionare de 65 de ani. Ei n-au cotizat, așa că e o situație dificilă.
„Practic ei şi după 65 de ani vor fi tot dependenţi de ajutorul social şi într-un fel aruncaţi în sărăcie până la finalul vieţii […] pensia minimă socială este pentru oamenii care au contribuit la sistemul de pensii şi care au o pensie. Dacă ar fi fost în baza contributivităţii, mai mică de 800 de lei, în baza acestui sistem social intră la nivelul de 800 de lei. În momentul de faţă avem 900.000 de beneficiari de pensie minimă socială, în România.”
Raluca Turcan, la B1TV
Ea a vorbit și de cei peste 900.000 de tineri care nu se află nicăieri în sistemul de educaţie şi mulţi dintre ei nici nu au intrat pe piaţa muncii şi nici nu îşi doresc să intre. Și pentru aceștia trebuie gândit un sistem de ajutor.
Nu în ultimul rând, referitor la disponibilitatea locurilor de muncă la nivelul fiecărui judeţ şi mai ales la cursurile de formare profesională, ministrul Turcan a explicat că a solicitat AJOFM şi AJPIS-urilor să discute cu agenţii economici din fiecare judeţ, pentru a vedea care sunt posturile pentru care îşi caută personal.