Dacă ai card și cont bancar la aceste bănci, pierzi bani. Care sunt cele mai păguboase metode de plată, dacă pleci în vacanță
În cazul în care te pregătești să pleci vara aceasta în concediu, în afara țării, trebuie să știi că există anumite modalități pentru a economisi bani, fără să faci un efort sau să renunți la anumite cheltuieli. Totul depinde de banca la care ai card sau de modalitatea în care faci plățile.
Potrivit Conso.ro, utilizarea cardului de debit pentru retragerea de numerar în străinătate costă cel puțin 1% din suma retrasă.
De asemenea, e util să cunoști faptul că unele bănci impun o sumă minimă (de 3-4 euro) pentru fiecare operațiune pe care o efectuezi. Poți ajunge să plătești 10 euro, dacă retragi 200 de euro.
„Doar câteva bănci au profitat de statutul de instituție internațională și oferă condiții speciale pentru retragerea de numerar de la unitățile din grup din afara României.
În unele cazuri însă, comisioanele reduse sunt contrabalansate de comisioane de conversie valutară. Spre exemplu, la BCR, acest comision este de 2%”, precizează Conso.
La cardurile de credit, comisioanele sunt și mai mari. Cardul de credit ar putea să vină cu niște comisioane mai mari, avertizează sursa citată. În acest caz, poți ajunge să plătești lejer comisioane de 2% pentru fiecare operațiune.
Cum poți economisi bani în vacanță
Nu e nevoie să renunți la anumite cumpărături, totul depinde de modul în care te organizezi.
E indicat să folosești cardul la comercianți, pentru a evita comisioanele de retragere numerar.
Majoritatea magazinelor, restaurantelor și chiar automatele de achiziție bilete de transport permit plata cu cardul.
De asemenea, înainte de a pleca în vacanță, interesează-te dacă banca ta emitentă are convenții cu anumite bănci străine, care oferă posibilitatea de retragere numerar cu comision redus. Încearcă să utilizezi pe cât posibil, doar respectivele unități.
Dacă ai un card în euro, alimentează-l din România și folosește-l la comercianți. Astfel, eviți comisioanele de conversie valutară sau schimbul valutar la un curs mai puțin avantajos.
O altă idee bună de a-ți organiza mai bine banii și a economisi atunci când pleci în vacanță, poate fi reprezentată de cardurile multicurrency. Mai exact, în acest caz ai avea două conturi. Unul va fi în lei, celălalt, în valuta pe care ți-o dorești.
Conform Conso, atunci când se realizează o operațiune, se va utiliza automat unul din contul în funcție de valută în care este denominata plata sau retragerea. În România, astfel de carduri pot fi obținute de la Emporiki Bank, membră a grupului Credit Agricole.