Cumpărarea de vechime în muncă, promulgată: cum plătești pentru ani în plus de muncă la pensie
Klaus Iohannis a promulgat legea privind cumpărarea vechii în muncă pentru pensie. Detaliile acestui document sunt foarte importante dacă ai o vârstă avansată, dar nu ai reușit încă să strângi numărul de ani munciți necesari pensionară.
Legea referitoare la posibilitatea cumpărării de vechime la pensie a fost promulgată de președintele țării,, după ce a fost adoptată de Parlament în luna mai a acestui an. Ca o noutate importantă, acum a fost prelungit unul din termene, dar, în continuare, această posibilitate de a cumpăra ani de muncă nu este deschisă tuturor. În schimb, se poate face de către cei care nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale.
Ca un detaliu important modificat de parlamentari, data până la care se poate cumpăra vechime este acum de 31 august 2023. În ceea ce privește procesul efectiv de ”cumpărare”, discutăm de plata contribuţiei de asigurări sociale datorate care se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare.
Întregul proces prin care trebuie să treci pentru a profita de această opțiune legislativă a fost detaliat de cei de la Hotnews. Practic, contribuția de asigurări sociale poate fi plătită pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori încheierii contractului de asigurare, în cazul în care nu ai realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale.
Care este procedura pentru a cumpăra vechime la pensie în România
Actele necesare inițierii procedurii sunt în număr de trei:
- Încheierea unui contract de asigurare socială
- Act adițional
- Declarație din care reiese că nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii și nu e pensionar
Ca referință importantă, contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, de tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procură specială și casa teritorială de pensii competentă, în funcție de domiciliul sau reședința persoanei.
Dincolo de strângerea actelor, acestea trebuie depuse la casa teritorială de pensii până la 1 septembrie 2023. Plata se va realiza lunar sau într-o singură tranșă, în funcție de posibilitățile fiecăruia. Dacă nu se achită în întregime suma, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate. Plata se poate face prin orice mijloc de plată, inclusiv numerar la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul persoanei interesate.
Venitul asigurat care va fi completat pe contractul de asigurare socială ce va fi semnat nu poate fi mai mic decât valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată valabil la data încheierii acestuia. Când întreaga sumă va fi plătită, atunci va înceta contractul.