Unii bugetari ar putea scăpa de interdicția cumulului pensiei cu salariul. Cine sunt norocoșii

Unii bugetari ar putea scăpa de interdicția cumulului pensiei cu salariul. Cine sunt norocoșii

Interdicția de a cumula pensia cu salariul de la stat reprezintă una dintre rezoluțiile principale ale actualei coaliții de guvernare. Se pare că vor exista și excepții de la această regulă.

Autoritățile și-au propus să interzică cumulul pensiei cu salariul de la stat, măsură ce face parte dintr-un amplu proiect de reformare a sistemului de pensii și pieței muncii din țara noastră.

Guvernul speră că, astfel, bugetul național nu va mai fi supus unei presiuni financiare atât de mari. Important de menționat este că măsura nu vizează angajații din sectorul privat, ci doar bugetarii.

Medicii ar putea să își cumuleze pensia cu salariul de la stat

Totuși, vor fi si angajați la stat care ar putea scăpa de această obligativitate. Una dintre categoriile care ar putea fi scutită de măsură e reprezentată de personalul medical.

Deși nu a fost adoptată încă o decizie definitivă în acest sens, ministrul Sănătății a transmis un semnal clar.

„Poate că nu este oportun” să se interzică salariul la stat cumulat cu pensia în această perioadă, a spus ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă. Ministrul consideră că bugetul statului nu ar avea mult de câștigat dacă se va aplica această măsură în sistemul medical, unde impactul este limitat.

„În primul rând, este un proiect de lege pe care Guvernul l-a transmis spre Parlament. Noi le-am transmis cu observaţii, spunând că poate că nu este oportun, cel puţin în această perioadă să existe interzicerea acestui cumul de pensie cu salariul. Impactul, însă, în oricare dintre direcţii am merge, probabil, că va fi unul limitat”, a explicat ministrul Sănătății.

”Noi am făcut o analiză şi sunt aproximativ 900 de persoane, cadre medicale, din care puţin peste 400 de medici care se află în această situaţie acum. Dar, din discuţiile pe care le-am avut cu doamna ministru al Muncii, dacă legea trece în această formă, vom găsi forme alternative pentru personalul medical, astfel încât aceşti medici sau acest personal medical care depăşeşte vârsta de pensionare să poată să lucreze în continuare şi să primească pensia. Nu este excepţia, dar nişte forme convenabile”, a mai declarat ministrul.