Cum te pun în dificultate angajatorii la interviu. Întrebarea la care foarte puțini candidați pot răspunde corect

de: Mădălina Bahrim
14 05. 2021

Interviurile de angajare sunt adeseori o piatră de încercare mult prea dificilă pentru mulți candidați. De ce? Pentru că recrutorii apelează adesea la întrebări capcană, la care foarte puțini dintre candidați știu să răspundă corect.

O astfel de întrebare, foarte des folosită, în special în interviurile pentru joburi în domeniile software, IT, financiar-bancar şi publicitate, sună astfel:

Imaginează-ți două încăperi, două camere.

Există trei întrerupătoare în camera unu şi trei becuri în camera a doua. Ai la dispoziție cinci minute în care poți stă în camera unu şi alte 15 minute în a doua cameră. Din camera în care se folosesc întrerupătoarele nu se poate vedea cealaltă cameră. Nu ai voie să revii în camera întrerupătoarelor. Poţi apăsa pe întrerupătoare de câte ori, și cum vrei.

Întrebare: Care întrerupător corespunde fiecăruia dintre cele trei becuri?

Ei bine, această „problemă” lansată în interviurile de angajare pune în dificultate aproape 90% dintre candidați.

La ce sunt, deseori, angajatorii?

Care este logica în baza căruia poți răspunde corect la această întrebare și, prin urmare, te poți situa printre puținii care vor merge mai departe în procedura de recrutare?

Ei bine, un întrerupător nu se va folosi deloc, prin urmare,  acesta corespunde becului care va fi stins şi neîncălzit. Un alt întrerupător va fi lăsat aprins, prin urmare el corespunde becului care va lumina încăperea. De asemenea, un întrerupător va fi aprins aproape cinci minute şi va fi stins la plecarea din camera întrerupătoarelor. Prin urmare, becul va fi neaprins, dar se va încinge în cele aproape cinci minute în care a fost aprins și va fi identificat datorită faptului că rămâne stins, însă cald.

Desigur că aceasta nu este „problemă” universal lansată de recrutori. Experții în HR și angajatorii apelează la o sumedenie de întrebări capcană care să testeze inteligența, vigilența și perspicacitatea candidaților lor.

E indicat ca, înainte de a participa la un interviu de angajare, să te informezi cât mai bine cu privire la aspecte ce țin de „politica” respectivei companii în privința modului în care abordează interviurile.

Aceste informații pot fi obținute de la alți candidați, analizând paginile sociale ale companiilor, citind recenzii sau comentarii ce îți pot fi de folos în „ancheta” ta.