13 apr. 2021 | 13:54

Cum te-ai simți să ai interviul de angajare cu un robot? Iată cum să te pregătești pentru asta

ACTUALITATE
Cum te-ai simți să ai interviul de angajare cu un robot? Iată cum să te pregătești pentru asta

Poate suna SF, dar pandemia a accelerat procesele automatizate de recrutare în câmpul muncii. Inteligența artificială e folosită din plin.

Pandemia a accelerat procesele de recrutare asistate sau intermediate de inteligența artificială. Dacă, să zicem, te-ai aflat în căutarea unui job în această perioadă, atunci probabil că ai ai avut ocazia să susții un interviu prin Zoom sau altă aplicație intens folosită în această perioadă. Și, cel mai probabil, ai putut discuta cu o persoană în carne și oase, chiar dacă de la distanță.

Doar că aceste pot deveni practici de domeniul trecutului. Specialiștii susțin că inteligența artificială e tot mai folosită în procesul de recrutare. Deocamdată, e vorba de activități repetitive – sortare de CV-uri sau programări automate. Dar nu va dura mult până când te-ai putea trezi la interviul de angajare față în față cu un robot.

Ar trebui să fii pregătit pentru astfel de vremuri.

Interviul de angajare, cu un robot

O analiză LinkedIn, cea mai cunoscută platformă de recrutare, arăta că 7 din 10 specialiști în recrutare și resurse umane cred că recrutarea virtuală va deveni noul standard. Pandemia n-a făcut decât să accelereze aceste procese.

E adevărat că multe dintre interviuri s-au mutat, odată cu munca de la distanță, pe Zoom. Ele încă sunt susținute de persoane reale, dar nevoia de a trece la sisteme bazate pe inteligență artificială va fi tot mai mare. Mai în glumă, mai în serios, există și experți care deja au creat un set de reguli pe care ar trebui să le respecți dacă vrei să fii sigur că treci de un interviu cu un robot.

Roboții vor analiza chiar și limbajul corpului și comportamentul non-verbal. Inteligența artificială ar putea detecta, rapid, dacă poziția ta denotă frică sau, din contră, prea multă încredere.  Pare înfricoșător, dar trebuie să fii pregătit pentru acest scenariu dacă vrei să lași o impresie bună.

Cum să te comporți ca să-ți asiguri succesul

Unul dintre experții din domeniu, Andres Lares, intervievat de CNBC, recomandă postură relaxată și lucruri simple precum zâmbet și chiar și contact vizual (deși va fi cel puțin ciudat să menții așa ceva cu o mașinărie).  Va conta extrem de mult și modul în care articulezi cuvintele, din moment ce inteligența artificială va putea analiza aceste lucruri poate chiar mai bine decât o persoană reală.

Algoritmii caută încredere și echilibru. Ar putea fi antrenați special pentru asta. Iar la capitolul răspunsuri, mai spune expertul, ar fi bine să mergi pe structura clasică STAR (situation, task, action, result – în traducere: situație, sarcină, acțiune, rezultat).

C ă vom ajunge sau nu acolo, nimeni nu poate ști. Cert e că aceste schimbări pun presiune pe piața muncii și sindicatele au început deja să ridice probleme. Pentru că, în mod evident, dacă un robot te va angaja, ar putea  să te și concedieze.

Am scris AICI, pe larg, despre o dezbatere aprinsă pe subiect în Marea Britanie. Concluzia ar fi că nu iese fum fără foc. Așa că n-ar trebui să lași totul la voia întâmplării.