Cum te poate ajuta Google să îți diagnostichezi eventuale probleme medicale
Tehnologia a evoluat atât de mult, încât acum te poți folosi de instrumentele Google pentru a-ți evalua starea medicală. Un instrument la care lucrează Google e capabil să te ajute să îți diagnostichezi eventualele afecțiuni ale pielii, părului sau unghiilor.
În fiecare an, oamenii caută de milioane de ori pe Google răspunsuri cu privire la problemele legate de afecțiuni ale parului, unghiilor sau pielii, prin urmare, un astfel de instrument vine doar să simplifice viețile tuturor, deși, vom vedea mai jos, unii experți nu îl privesc tocmai cu ochi buni.
Vei descoperi dacă ai probleme cu părul, unghiile sau pielea, cu ajutorul inteligenței artificiale
Săptămâna aceasta, gigantul tehnologic Google a anunțat că a dezvoltat un nou instrument de inteligență artificială pentru a ajuta oamenii să identifice afecțiunile despre care am discutat anterior. Ca orice alt instrument de verificare a simptomelor, se va confrunta la rândul lui cu întrebări legate de precizia pe care o poate oferi.
Pe lângă acest aspect, experții spun că ar trebui examinat și modul în care noul instrument influențează comportamentul oamenilor: îi face mai predispuși să meargă la medic, sau îi determină pe aceștia să renunțe complet la ideea de a vizita un specialist, pentru un set de analize amănunțit?
Cert este că acest nou instrument nu ar trebui să înlocuiască vizitele la medicii specialiști, însă sunt extrem de utile astfel de soluții, pentru ca ele dau utilizatorilor o idee despre problemele pe care le-ar putea avea, trăgând, poate, un semnal de alarmă și determinându-i pe oameni să calce pragul medicilor pentru a se lămuri.
Instrumentul de dermatologie Google este conceput pentru a permite oamenilor să încarce trei fotografii ale unei probleme de piele, păr sau unghii și li se cere acestora să răspundă la un set de întrebări legate de simptome. Apoi, sistemul oferă o listă de posibile condiții medicale în care s-ar putea regăsi pacientul virtual, generate pe baza inteligenței artificiale.
În continuare, instrumentul va afișa informații examinate de dermatologi și răspunsuri la întrebările frecvente, împreună cu imagini similare de pe web. Utilizatorii au opțiunea de a salva expertiza aceasta pentru a o revizui ulterior, sau pot să o șteargă complet. Compania își propune să lanseze o versiune pilot a acestui sistem, chiar în acest an.
Noul instrument Google de diagnosticare a problemelor pielii sârnește și întrijorări
Totuși, deși inițiativa Google e lăudabilă, unii experți spun că există și riscuri. Spre exemplu, e posibil ca oamenii să își verifice un anumit simptom, iar sistemul să îi spună că nu este nimic periculos. Această diagnoză online ar putea întârzia decizia utilizatorului de a vizita un medic, și s-ar putea adresa mult prea tarziu unui ajutor specializat, bazându-se pe ceea ce a transmis, eronat, sistemul de inteligență artificială.
Prin urmare, atrag atenția specialiștii, astfel de intrumente nu ar trebui să înlocuiască analizele medicale specializate, efectuate în clinici și spitale, cu medici adevărați, ci doar să reprezinte un punct de plecare, o consultare, paralelă.
Hamish Fraser, profesor de științe medicale la Universitatea Brown susține că, în mod ideal, astfel de instrumente ar trebui să fie atât de avansate, încât să poată face legătura dintre medic și utilizator, cerându-i persoanei diagnosticate să consulte o părere avizată.