Amenda extraordinară primită de Google în Italia, relevantă și în România: ce legătură are cu Enel

Amenda extraordinară primită de Google în Italia, relevantă și în România: ce legătură are cu Enel

Android Auto este una dintre cele mai populare platforme inteligente pentru autoturisme în 2021. Restricțiile aferente acestei platforme au reprezentat însă motivul unei amenzi usturătoare pentru Google.

Dacă ai un smartphone cu Android și ți-ai cumpărat o mașină în ultimii câțiva ani, sunt șanse mari ca aceasta să aibă funcționalitatea Android Auto. Acesta este un sistem de operare pentru autoturisme și o platformă care îți aduce pe bordul mașinii cele mai importante funcții de pe smartphone, de la navigație și apeluri telefonice, până la Spotify și Știri (News).

În teorie, aplicații terțe pot fi prezente pe ecranul Android Auto, cum s-a întâmplat cu Spotify sau Plex. Din păcate, în mod aleatoriu, Google a decis că o aplicație de e-mobilitate de la furnizorul de energie Enel nu are ce căuta pe acea interfață. Pentru că un motiv foarte solid pentru decizia Google nu a existat niciodată, autoritatea de reglementare a concurenței din Italia decis să amendeze gigantul din Mountain View cu 102 milioane de euro.

Povestea este una mai veche. Timp de peste 2 ani, Google nu a permis aplicației JuicePass a Enel să opereze pe Android Auto – un sistem ce ajută aplicațiile să fie folosite în siguranță în automobile – restricționând utilizarea ei și favorizând utilizarea Google Maps, a spus autoritatea de concurență italiană. ”Comportamentul reclamat poate influența dezvoltarea e-mobilității într-o fază decisivă … cu posibile efecte negative asupra creșterii sectorului mașinilor electrice”, potrivit acesteia.

Pe lângă amenda efectivă, autoritățile italiene au impus Google să includă JuicePass în Android Auto. De partea cealaltă a baricadei, la scurt timp după aflarea deznodământului, oficialii companiei americane au afirmat că resping ”în mod respectuos” decizia autorității și vor analiza documentele înainte de a decide următorii pași. Același purtător de cuvânt al Google din Italia a insistat pe faptul că prioritatea dezvoltatorului pentru Android Auto este de a asigura un grad sporit de siguranță în timpul condusului, existând reguli stricte privind aplicațiile permise.

În final, este important de reținut că JuicePass este deținută de Enel X, subsidiara pentru ”e-soluții” a Enel, cea care a pornit procedura juridică împotriva Google. Aplicația oferă servicii de găsire și rezervare a stațiilor de încărcare pentru mașini electrice pe hărți și oferă detalii despre acestea. O opțiune la fel de bine construită și la fel de detaliată pentru posesorii de mașini electrice lipsește din Google Maps, momentan.

Citește și: