Cum scoți 1,6 milioane de români din foame, soluția este mai simplă decât crezi: așa se mărește salariul minim

de: Alexandru Puiu
09 09. 2021

Salariul minim din România este din nou subiect de discuții între guvernanți, sindicaliști și oamenii de afaceri. Cel mai probabil, însă, soluția la care se va ajunge va fi una relativ inutilă pentru omul de rând. Alternativa vine de la fostul ministrul al Economiei.

Până acum câteva zile, Claudiu Năsui era ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Comerțului. Din cauza scandalului din Coaliție, el fiind membru USR-Plus, a fost nevoit să demisioneze. Chiar și așa, printr-o postare pe Facebook, a explicat cum ar fi trebuit să fie implementată o majorare asupra salariului minim. Probabilitatea ca soluția lui să fie vreodată implementată este infimă.

Salariul minim pe economie, majorat cum trebuie

”Dacă un guvern chiar vrea să ajute românii să iasă din sărăcie, nu ar mai creşte salariul minim brut. Ar reduce povara fiscală pe muncă. De exemplu, ar face primii 200 de lei neimpozitabili. Creşterea salariului net ar fi aceeaşi doar că nu ar mai creşte toate cheltuielile statului. Soluţia liberală pentru a creşte salariile este reducere impozitării muncii”, a precizat Claudiu Năsui.

Dacă nu era evident pentru românii de rând, la momentul de față, majorarea salariului minim pe economie nu este sub nicio formă un instrument pentru a ajuta cei 1,6 milioane de români care sunt nevoiți să trăiască din 1380 de lei pe lună. În schimb, este un instrument prin care guvernanții să aducă mai mulți bani la bugetul de stat prin impozitarea creșterii salariului minim. Premierul Florin Cîțu ar mări salariul minim la fiecare două săptămâni, având în vedere că dintr-o creștere ipotetică de 200 de lei, aproximativ 100 de lei ajung la stat.

”Politicienii vor creşterea salariului minim brut pentru a ne lua mai mulţi bani din buzunar şi a-şi creşte propriile venituri. Creşterea salariului minim brut este o armă a statului pentru a lua mai mulţi bani din privat. Salariul minim care contează este salariul minim net. Acela care ajunge să fie mic pentru că statul îţi ia jumătate din el”, a notat Claudiu Năsui.

În același context, Năsui a atras atenția că orice majorare aplicată salariului minim se vede imediat la toți bugetarii. ”Creşterea salariului minim brut înseamnă automat creşterea tuturor salariilor bugetarilor. De ce? Pentru că toate salariile la stat sunt multiplii de salariu minim. De exemplu, premierul are de 11,5 ori salariul minim. Dacă creşte salariul minim brut cu 100 de lei, automat va creşte salariul premierului cu 1.150 de lei pe lună. Şi nu doar al lui, al tuturor bugetarilor”, a afirmat Claudiu Năsui.

Nu în ultimul rând, fostul ministru al Economiei a explicat că până și pensiile speciale cresc odată cu salariul minim. ”E chiar mai tare. Creşterea salariului minim brut înseamnă şi creşterea pensiilor speciale. Pentru că mai toate pensiile speciale sunt bazate pe nivelul salariilor în sectorul din care provin, care la rândul lor sunt bazate pe salariul minim brut”, a declarat Claudiu Năsui.