Cum s-a răspândit de la animale la oameni virusul care provoacă hepatita D

de: Ozana Mazilu
26 01. 2021

Pandemiile trecute și prezente au fost cauzate atunci când agenții patogeni – germeni care provoacă boli – se deplasează între animale și oameni, așa cum a făcut SARS-CoV-2 (virusul care provoacă COVID-19), când și-a făcut drumul de la lilieci la oameni. Dar nu toți agenții patogeni emergenți acționează așa ușor.

“Sateliții” sunt un grup aparte de agenți patogeni minusculi care deturnează virusurile care nu au legătură între ele (numite „ajutoarele” lor) pentru a se răspândi. Sateliții sunt notorii, deoarece pot face ca boala cauzată de virusurile lor să fie mai severă.

Un exemplu este virusul hepatitei delta, mai cunoscut sub numele de hepatită D sau HDV, care este singurul satelit cunoscut pentru a provoca boli la om. Hepatita D exploatează virusul hepatitei B, pentru a intra și ieși din celule, iar în acest proces provoacă cea mai severă formă de hepatită virală la 20 de milioane de oameni din întreaga lume.

Virusul care provoacă hepatita D provine de la un animal din America

De unde a apărut hepatita D a fost mult timp un mister. Multă vreme, nu semănă cu niciun alt virus cunoscut de știință. Și să aibă o origine animal, în felul în care SARS-CoV-2 a apărut, pare puțin probabil.

Recent, însă, studiile au descoperit rude ale hepatitei D (cunoscute sub numele de „deltavirusuri”) într-o gamă diversă de animale, inclusiv pești, amfibieni și termite. Acest lucru sugerează posibilitatea că hepatita D s-ar putea să se fi transmis între animale și apoi la om.

Studiul recent a descoperit acest lucru prin extragerea secvențelor de virus din mii de seturi de date genetice. Aceasta înseamnă că, la fel ca la COVID-19, hepatita D este o boală zoonotică. Virusul a trecut de la animale la oameni și apoi a călătorit în jurul lumii, deoarece hepatita D poate fi găsită acum pe toate continentele.

S-a găsit și o altă mare surpriză. Toate noile deltavirusuri care au fost găsite – împreună cu unul descoperit recent la șobolani din Panama – provin din America.

Acest lucru a fost neașteptat, deoarece se credea că hepatita D provine de undeva în Africa. Când s-a întâmplat acest lucru este încă un mister, dar se crede că sosirea hepatitei B în America, prin migrația umană, ar fi putut facilita saltul hepatitei D la oameni.

Încă nu se știe exact care animal a fost sursa hepatitei D, deoarece deltavirusurile animale care au fost găsite erau încă destul de diferite. Găsirea acestei „verigi lipsă” va necesita testarea mai multor animale.