Cum să folosești măsurile luate pentru COVID-19 și pentru alte boli

Cum să folosești măsurile luate pentru COVID-19 și pentru alte boli

De când s-au adoptat reguli pentru diminuarea răspândirii coronavirusului (distanțarea socială, purtarea măștii, dezinfectarea mâinilor etc), se pare că măsurile au avut un impact pozitiv și asupra altor boli.

Astfel, conform Mindcraftstories.ro, luna octombrie a adus, în România, mai puține cazuri de infecții respiratorii comparativ cu anii trecuți. Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat 51.730 de infecții respiratorii acute pentru săptămâna 19-25 octombrie, cu 44% mai puțin decât în urmă cu un an.

Tot în acest interval am avut 12 cazuri de gripă clinică (unul dintre ele confirmat în laborator ca fiind tip A, subtip H1), față de 21 în aceeași săptămână a anului trecut, conform aceleiași surse.

Nu doar la noi măsurile pentru Covid-19 au avut acest impact. Organizația Mondială a Sănătății a făcut studii în Australia, Chile și Africa de Sud în perioada iunie-august, când în alți ani erau numeroase cazuri de gripă.

Anul acesta, în Australia s-au identificat doar 33 de teste pozitive dintr-un total de peste 60.000 de teste. În Chile, din peste 21.000 de bolnavi evaluați, doar 12 au fost confirmați cu gripă. Iar în Africa de Sud s-au descoperit doar 6 bolnavi din 2.100 de teste. Mai mult, în China au scăzut cazurile de gripă cu 90%, iar în Coreea de Sud, cu 83%.

Experții OMS spun că vorbim de o scădere reală a numărului de cazuri de gripă, nu doar de una pe hârtie, generată poate de reticența oamenilor de a merge la medic în perioada asta. Explicația? Anul ăsta, 0,06% din testele efectuate au fost pozitive, față de aproximativ 13% în alți ani, scrie CNN, citat de Mindcraftstories.ro.

E timpuriu să spunem că nu vom mai avea cazuri de gripă sau de infecții respiratorii 

Sezonul infecțiilor respiratorii e abia la început, astfel că e tardiv să presupunem că nu vor mai apărea cazuri, însă e evident că vor fi mult mai puține spre deosebire de anii anteriori, la nivel global.

Mai mult, măsurile anti Covid n-au contribuit doar la scăderea cazurilor de gripă și pneumonie, ci și la prevenirea transmiterii altor boli infecțioase, cum ar fi hepatita, oreionul și varicela.

Astfel, o cercetare făcută de Centrul pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor din Coreea de Sud împreună cu Colegiul de Medicină al Universității arată că numărul cazurilor de oreion raportate a scăzut cu 44% față de media anilor precedenți. „În concluzie, am aflat că măsurile de distanțare socială au dus la un declin al incidenței bolilor care se transmit pe cale respiratorie,” spun oamenii de știință sud-coreeni în lucrarea lor.

De asemenea, fiind în carantină, oamenii și-au redus partenerii sexuali. Studiile făcute în mai multe țări și pe diverse categorii sociale arată că între 33% și 76% dintre participanți au raportat mai puține întâlniri amoroase în perioadele de lockdown.

Atunci, barurile și restaurantele au fost închise, au existat mai puține petreceri, iar călătoriile au fost și ele mai greu de planificat. China, de exemplu, a raportat în jur de 7.500 de cazuri de gonoree pe lună în perioada lockdown-ului, față de 12.100 în 2019.

Masca și spălatul mâinilor trebuie să devină obișnuință

Chiar și după ce se va termina pandemia, masca și igiena trebuie să rămâna în rutina noastră. În țările asiatice lovite de primul virus SARS, în 2003, purtarea măștii a devenit ceva obișnuit în perioadele cu infecții respiratorii. În Japonia, ele sunt parte din cultură, Iar în Taiwan  persoanele care nu au purtat mască anul acesta au fost umilite public în rețelele sociale.

Tot mai mulți experți în sănătate publică susțin că regulile pandemiei, masca, distanțarea socială și spălatul mâinilor, sunt de fapt măsuri de bun-simț. Și că lumea va arată cu totul altfel chiar și după ce amenințarea noului coronavirus va trece: „Cred că avem nevoie de o nouă cultură a măștilor, cel puțin de fiecare dată când nu ne simțim bine, și cred că măștile se vor purta pe o perioadă nedefinită, iar strângerile de mâini vor dispărea”, a spus Dr. Tom Frieden, care a condus Centrul american pentru Controlul Bolilor în timpul mandatului președintelui Barack Obama, într-un interviu pentru CNBC.

Astfel, trebuie să învățăm să trăim pentru a ne proteja pe noi înșiși, dar și pe cei din jurul nostru. Și nu doar în cazul coronavirusului ar trebui să fim responsabili.

Citește și: