Cum o postare pe Facebook se poate lăsa cu închisoare: ce spune legea despre răspândirea știrilor false
La mijlocul acestei săptămâni, un live pe Facebook al unei femei din Piatra Neamț s-a lăsat cu dosar penal pentru persoana în cauză. Motivul din spate, cât se poate de simplu. A mințit, a propagat știri false.
Un număr foarte mare dintre victimele pandemiei din România are legătură cu răspândirea informațiilor false în spațiul online. Oamenii ajung să creadă un val uriaș de minciuni propagate pe Facebook cu viteza luminii și, imediat, nu mai au încredere în autorități, în medici, instituțiile statului și experți autentici. Din fericire, chiar dacă se fac pași mici în această direcție, s-a ajuns în sfârșit la penalizarea românilor care se ocupă cu facilitarea dezinformării pe internet.
Ce spune legea de răspândirea știrilor false pe internet, în România
O femeie din Piatra Neamț a făcut un live pe Facebook din Curtea Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. În acel clip a afirmat că spitalul modular ATI este gol, deși, în respectivul spațiu, se aflau 25 de pacienți în stare gravă, conform Agerpres. În momentul în care autoritățile au primit o notificare pe marginea minciunii, Poliția Neamț i-a întocmit femei un dosar penal.
„Urmare a apariţiei în spaţiul public a unor imagini, în care o persoană prezintă informaţii cu privire la gradul de ocupare al spitalului modular din Piatra-Neamţ, Compartimentul Relaţii Publice al IPJ Neamţ precizează că poliţiştii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora şi fac verificări, în vederea identificării persoanelor implicate şi luării măsurilor legale ce se impun”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ, subinspectorul Ramona Ciofu.
În privința fundamentului legislativ pentru care femeia riscă să ajungă în spatele gratiilor, acesta este detaliat în articolul 404 din Codul Penal, unde este detaliată infracțiunea de comunicare de informații false. ”Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea națională, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani”. Aceeași lege citată de avocatnet.ro a fost folosită și anul trecut, la începutul pandemiei, pentru a descuraja dezinformarea.
Ca un detaliu important, gestul cu pricina se reflectă în infracțiune doar dacă persoana care răspândește acele informații știe că sunt false.