29 sept. 2021 | 14:35

Se întâmplă pe o populară aplicație de socializare: certificate de vaccinare false. E caz penal

ACTUALITATE
Se întâmplă pe o populară aplicație de socializare: certificate de vaccinare false. E caz penal

Evident, fraudele ce implică certificate de vaccinare false sunt în continuă creștere, mai ales în contextul în care sunt obligatorii acum în mai multe situații. Trebuie să fii conștient că falsificarea unui certificat verde este caz penal.

În acest sens, o nouă schemă de fraudă se derulează pe aplicaţia Telegram, varianta cea mai populară la WhatsApp. Atacatorii oferă certificate false de vaccinare, contra unei sume de bani, spun specialiştii de la Kaspersky. Trebuie să ai în vedere că acest lucru reprezintă o infracțiune gravă.

Pe Telegram circulă certificate de vaccinare false – cum să te ferești

Această schema de fraudă constă în contactarea utilizatorilor prin intermediul Telegram şi adăugarea în grupuri denumite sub forma „COV-19 CERTIFICAT”, potrivit unui comunicat de presă al companiei de tehnologie antivirus, citat de Agerpres. Aceștia primesc ulterior informaţii despre cum pot obţine certificatul verde fără a se vaccina.

Aceste certificate false costă între 100 și 150 de euro, iar în unele cazuri atacatorii cer ca plata să fie făcută în criptomonede. Utilizatorii care doresc să achiziţioneze documentul în acest fel sunt îndemnaţi să trimită datele personale către o anumită persoană, sub pretextul că acestea sunt necesare pentru întocmirea certificatului, document pe care nu-l vor primi niciodată, notează sursa citată.

„De-a lungul timpului, această schemă de fraudă a fost observată şi în cazul paşapoartelor sau a altor documente de identitate personală. Utilizatorii care răspund acestor mesaje şi oferă datele persoanale riscă foarte mult, deoarece informaţiile ajung la persoane rău intenţionate, iar consecinţele nedorite pot fi dintre cele mai variate. Îi sfătuim pe utilizatori să verifice întotdeauna sursa mesajelor, astfel încât să se asigure că în spatele unor astfel de oferte nu sunt persoane care pot folosi informaţiile în scopuri rele. Utilizatorii care trimit datele personale atacatorilor şi realizează plata pentru astfel de documente riscă pierderi financiare semnificative nu numai în situaţia respectivă, ci şi ulterior, identitatea fiindu-le furată”, explică Dan Demeter, expert în securitate la Kaspersky, citat de aceeași sursă.