Cum îți micșorezi factura la energie electrică: dacă faci asta, plătești mai puțin la curent
Dacă ai început să plătești facturi din ce în ce mai mari la energie electrică, ar fi bine să ai în vedere acest anunț de la Uniunea Europeană. Vei înțelege mai bine cine este de vină pentru banii deloc neglijabili pe care îi dai pe curent.
Soluțiile de iluminat din casa ta, în funcție de tipul de becuri folosite, reprezintă o gaură financiară semnificativă. O parte din problemă ține și de faptul că nu știi exact dacă becurile tale sunt eficiente energetic sau nu. Din fericire, Uniunea Europeană s-a gândit la un sistem pentru această situație și intră în vigoare de astăzi, 1 septembrie 2021.
Cum plătești mai puțin la curent, începând cu becurile
Pentru a-i ajuta pe consumatorii din UE să își reducă facturile la energie și amprenta de carbon asupra mediului înconjurător, începând de miercuri, 1 septembrie 2021, va fi disponibilă în toate magazinele și la toate punctele online de vânzare cu amănuntul o versiune complet nouă a etichetei energetice a UE.
Această din urmă este recunoscută pe scară largă, pentru becuri și alte produse de iluminat. Cu alte cuvinte, dacă vei fi atent la ce scrie pe cutie, vei plăti mai puțin pe curent.
Motivul pentru o nouă scară de valori are legătură cu progresul tehnologic din ultimii ani în privința soluțiilor de iluminat. În contextul în care tot mai multe becuri și module LED au obținut clasificarea A++ și A+, oficialii europeni s-au gândit să simplifice ratingurile și să opteze pentru o variantă mai ușor de înțeles, de la A la G.
De astăzi, noua scară este semnificativ mai strictă și concepută astfel încât foarte puține produse să poată obține inițial clasificările „A” și „B”, ceea ce permite intrarea treptată pe piață a unor produse mai eficiente. În consecință, produsele cele mai eficiente din punct de vedere energetic aflate actualmente pe piață vor fi acum etichetate în mod normal ca „C” sau „D”. Ca un detaliu suplimentar, pe etichete va fi inclusă o serie de elemente noi, inclusiv un cod QR care face legătura cu o bază de date a UE, unde consumatorii vor putea să găsească mai multe informații despre produs.
Dacă nu vezi noile etichete la raft sau în magazinele online deja, are legătură cu stocurile existente care nu s-au terminat. Cel puțin în online, mecanismul detaliat mai sus ar trebui să-și facă simțită prezența începând cu 15 septembrie, peste 14 zile.