De ce nu mai poți cumpăra becuri „normale” în România

De ce nu mai poți cumpăra becuri

Ar trebui să-ți iei adio de la becurile clasice cu halogen, deoarece, în curând, nu o să mai ai de unde să le cumperi. Dacă vrei să ai unul ca amintire, poți să-l mai achiziționezi până când se epuizează stocul deja existent în magazine.

De fapt, acestea au fost interzise în România de la data de 1 septembrie, dar e posibil ca încă să mai găsești câteva prin magazine. Țara noastă nu este singura care adoptă această măsură. Inițiativa este una mai amplă, astfel încât, de la 1 septembrie, vânzarea becurilor cu halogen este interzisă în toate statele Uniunii Europene.

Becurile cu LED, cunoscute la scară largă ca becurile economice, sunt cele care le vor lua locul. Decizia trebuia luată încă din 2016, dar Comisia Europeană de promovare a eficienței energetice a reușit abia acum să o implementeze. Ideea din spatele măsurii este ca, în cele din urmă, consumatorii să apeleze la becurile LED, care reduc consumul de energie, chiar dacă sunt puțin mai scumpe.

Studiile Comisiei Europene arată că, măsurile de creștere a eficienței, printre care se numără și înlocuirea surselor clasice de iluminat cu tehnologia LED, vor duce la o reducere a consumului de până la 98 TWh pe an până în 2020. Ca să înțelegi mai bine ce înseamnă asta, cifra este echivalentul consumului anual de energie electrică al Portugaliei.

Principalul avantaj al becurilor LED este consumul redus de energie, care se observă în factura de curent. Consumul lor este de aproximativ 10-15 ori mai mic decât cel pe care îl face un bec clasic. De asemenea, durata lor de viață este mai mare: până la 50.000 de ore, adică de peste 50 de ori mai mare decât cea a celor clasice.

Cu toate că prețurile sunt ceva mai mari, românii au ajuns să îmbrățișeze noua tehnologie, fapt care se reflectă în cifrele de anul trecut – 55% din sursele de iluminat vândute aveau tehnologie LED – iar, în prezent, fie că ne place sau nu, nu mai avem de ales.

Citește și:
Sursa: Adevărul
Etichete: