Cum eviți facturile umflate la energie electrică: gestul simplu pentru a plăti exact cât consumi
Factura la energie electrică tinde să devină o sursă de stres din ce în ce mai mare pentru o mare parte din populația României. Din păcate, curentul este mai scump ca niciodată și, în mod regretabil, va merge din ce în ce mai sus.
Românii sunt ”arși” cu factura la energie electrică din mai multe părți. În primul rând, explozia prețului la curent i-a lovit destul de tare. În al doilea rând, parcă în fiecare zi, ajung online situații șocante despre erorile furnizorilor de utilități care fac erori majore de facturare ce se reflectă în sume extraordinare. În final, nu te-ai aștepta ca un consumator casnic să ajungă să plătească sute de mii de lei pe energie electrică, dar această factură a fost înmânată în urmă cu aproximativ o săptămână. Practic, un cetățean din Alba a fost pus în situația de a alege în a-și cumpăra o mașină la mâna a doua sau a plăti factura eronată la curent.
Cum faci să nu plătești facturi umflate la curent
Poate sună banal sau, la polul opus, s-ar putea să ți se pară complicat, dar există un mecanism simplu pe care îl poți folosi pentru a nu plăti o sumă extraordinară pe factura la energie electrică. Este vorba de citirea și transmiterea indexului de pe contorul de curent, fie online, fie la telefon.
În teorie, potrivit legii, firma de distribuție are obligația de a citi la maximum șase luni de zile contorul tău. Dacă nu citești niciodată contorul, firma de distribuție va transmite lunar furnizorului (cel care îți emite factura și cel căruia îi plătești ) un consum estimat, fie pe baza convenției de consum pe care ai trimis-o (unii dintre noi s-ar putea să nu fi trimis niciodată așa ceva), fie pe baza trecutului de consum. Indiferent de variantă, ajungi să plătești mai mult decât consumi sau mai puțin. Dacă plătești mai puțin într-o lună, vei plăti cu vârf și îndesat la regularizare, pe factura care se emite după ce ți-a fost citit contorul.
În final, poți scăpa de teama facturilor mărite, de facturi emise în urma estimării și de regularizări dacă faci un gest simplu. Citești contorul și transmiți indexul. Pe orice factură de energie electrică există o secțiune intitulată ”Perioadă transmitere index”. Tot acolo vezi și un număr de telefon. Astfel, ai la dispoziție un număr de câteva zile, în fiecare lună, în care să citești contorul și să suni la numărul de pe factură. Dacă ești o persoană un pic mai tehnică și îți plătești factura online, pe site-ul furnizorului, tot acolo poți introduce și indexul, online, fără să mai pui mâna pe telefon. Dacă nu locuiești într-o casă pe care o deții, transmite exact același index în fiecare lună.