Cum au pierdut românii bani în 2021, fără să-și dea seama
Puțini români știu de o prevedere legală ce trebuia aplicată încă de anul acesta si care le-ar mai fi diminuat din povara scumpirilor care s-au abătut asupra noastră, în ultimele luni.
Este vorba despre Legea nr. 174/2020, conform căreia salariul minim ar trebui calculat, în principal, în baza coșului minim de consum. Astfel, statul se asigura că persoanele încadrate în câmpul muncii cu venitul minim pe economie puteau să trăiască decent, atunci când prețurile alimentelor de larg consum, din coșul minim, se scumpeau. Doar că nu s-a întâmplat așa.
Încă de anul acesta trebuia să primim un salariu minim pe economie adaptat scumpirilor apărute pe piața alimentară. Din păcate, scumpirile nu au fost deloc neînsemnate. La nivel global, prețurile alimentelor au atins nivelul maxim al ultimului deceniu. În România, o țară dependentă de importuri și măcinată de o rată a inflației în plină ascensiune, unele alimente de bază s-au scumpit chiar și cu 30% de la începutul anului curent.
Ce s-a întâmplat, de fapt
„Potrivit legii, valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent trebuie stabilită anual de către INS, prin ordin. Pentru că, până-n prezent, INS nu a definitivat regulile de calcul pentru valoarea coșului minim de consum, autoritățile au decis să stabilească valoarea salariului minim fără să-l ia în calcul.
Probabil că valoarea coșului minim de consum dată de INS va fi luată în calcul abia la stabilirea salariului minim pe țară din 2023. Practic, Guvernul n-ar fi putut să stabilească salariul minim din 2022 folosindu-se de valoarea coșului minim sub nicio formă, deoarece INS lucrează încă la reguli”, explică avocatnet.ro.
Din păcate, anul viitor va veni cu noi scumpiri la alimente. Preşedintele Sindalimenta, Dragoş Frumosu, susține că, pe termen scurt, producătorii vor menține prețurile actuale ale alimentelor. Vorbim deja despre prețuri scumpite, chiar și cu 20 de procente în unele cazuri. Doar că această perioadă liniștită va dura până la 1 februarie, când prețurile vor trebui actualizate din nou, spune expertul.
„Oricum la o parte din alimente preţurile au crescut. Nu este sfârşitul şi sigur nu este o veste bună. La pâine şi produse de panificaţie preţurile au crescut cam cu 15-20%, la uleiul de floarea soarelui în jur de 20%, la lactate 4-5 procente. La carnea de porc încă nu s-a întâmplat nimic, pentru că mai erau stocuri. Discutăm în primul rând despre carnea de porc din import, pentru că noi importăm cam 80 chiar 85%”, a declarat Dragoş Frumosu.
Conform acestuia, producătorii dau dovadă de intenții bune, încercând să țină prețurile sub control, atât cât pot, însă acest lucru nu depinde exclusiv de voința lor, ci de evoluția pieței, în general.