Cum arată viitorul financiar al românilor: optimismul oamenilor de afaceri, la un nivel record
PWC România a realizat un nou studiu în ceea ce privește viziunea marilor directori de companii de la noi pentru viitorul financiar al românilor. Deși am trecut printr-o pandemie, foarte mulți sunt optimiști că urmează o perioadă roz.
Economia globală nu se află într-o situație bună, iar pandemia a îngropat un număr record de afaceri. Asta înseamnă însă un singur lucru. Din acest punct nu putem merge decât în sus. Tocmai din acest motiv, optimismul directorilor generali din România privind revenirea economiei globale a atins cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, 60% dintre respondenți considerând că situația economică se va îmbunătăți în următoarele 12 luni, potrivit raportului CEO Survey 2021, realizat de PwC România, filiala locală a PricewaterhouseCoopers.
Deși ai considera directorii români ca având o fărâmă de inconștiență în pronosticurile lor, viitorul este unul și mai optimist când îi întrebi pe străini. La nivel global, aceeași statistică a generat rezultate de 76%. În Europa Centrală și de Est, unde ne încadrăm și noi, nivelul este de 64%.
”Încrederea executivilor în perspectivele de creștere a economiei a atins un nivel record în ultimul deceniu de când realizăm acest raport în România, fiind de trei ori mai mare procentul celor optimiști decât la ediția din 2020. Cele mai recente prognoze privind evoluția economiei românești, cum este cea a FMI care anticipează o creștere a PIB de 7% în 2021, vin să confirme percepțiile liderilor de afaceri. Totuși, anxietatea privind pandemia încă nu a dispărut și rămâne pe primul loc în topul amenințărilor pentru creșterea economiei și a companiilor atât pe plan global, cât și în țara noastră.
Rezultatele studiului nostru mai arată că directorii generali din România transmit un mesaj clar autorităților că sunt în continuare foarte preocupați de evoluția pandemiei, de volatilitatea politicilor publice, de riscul unei poveri fiscale în creștere și de reglementarea excesivă”, a declarat Ionuț Simion, Country Managing Partner PwC România.
În ceea privește motivele de scepticism, acestea sunt foarte bine definite în opinia oamenilor de afaceri. În topul amenințărilor la adresa creșterii economice, directorii generali din România menționează apariția pandemiilor (67%), politica fiscală incertă (57%), povara fiscală în creștere (51%), incertitudinea privind politicile publice (50%) și supra-reglementarea (46%). La nivel global, principalele îngrijorări ale executivilor sunt: pandemiile (52%), amenințările cibernetice (47%), reglementarea excesivă (42%), incertitudinea privind politicile publice (38%) și creșterea economică incertă (35%).
Dincolo de optimism însă, peste jumătate (53%) dintre directorii generali cred că modificările de politică fiscală cauzate de majorarea nivelului datoriei publice din timpul crizei sanitare ar putea determina o creștere a obligațiilor fiscale totale ale organizațiilor.