Companiile de top chineze, în frunte cu Huawei, îngropate de Joe Biden: agresivitatea lui Trump și lipsa de dovezi au fost doar începutul

Companiile de top chineze, în frunte cu Huawei, îngropate de Joe Biden: agresivitatea lui Trump și lipsa de dovezi au fost doar începutul

Președintele american Joe Biden a luat joi o decizie radicală privind companiile chineze. Liderul de la Casa Albă a hotărât să extindă lista companiilor chineze care nu pot beneficia de investiţii americane. Aceste companii sunt bănuite de americani că ar avea legături cu armata chineză. Lista neagră a companiilor interzise a fost inițiată de predecesorul lui Biden, fostul șef de stat Donald Trump.

Lista cuprinde acum 59 de companii chineze, față de 31, câte erau înainte de intervenția de joi a președintelui de la Casa Albă.

Companiile incluse pe așa-zisa listă neagră fac parte din diverse domenii de activitate, precizează americanii, de la domeniul construcţiilor, telecomunicaţiilor sau tehnologiei informaţiei, la industria petrolieră.

Pe lista neagră a investițiilor americane se află și Huawei sau China Telecom

Regăsim nume importante pe listă, printre care celebrul Huawei, China Mobile, China Telecom sau gigantul petrolier CNOOC.

Companiile de pe lista lui Biden care nu erau acoperite de interdicția inițială a lui Trump includ Zhonghang Electronic Measuring Instruments Co. și Jiangxi Hongdu Aviation Industry Co.

„Acest decret autorizează Statele Unite să interzică – în mod direcţionat şi circumscris – investiţiile americane în companii chineze care aduc atingere securităţii sau valorilor democratice ale Statelor Unite şi ale aliaţilor noştri”, a precizat Casa Albă într-un comunicat.

Potrivit unei informări venite dinspre oficialii americani, „a extins, de asemenea, domeniul de aplicare al acestei urgenţe naţionale constatând că utilizarea tehnologiilor de supraveghere chineză în afara Chinei, precum şi dezvoltarea acestora sau utilizarea lor pentru a facilita represiunea sau încălcările grave ale drepturilor omului constituie ameninţări neobişnuite şi extraordinare”.

Conform ordinului Biden, interdicțiile de investiții se vor aplica filialelor companiilor numai dacă sunt listate de Oficiul pentru Controlul Activelor Străine. Ordinul modificat clarifică faptul că măsurile nu se vor mai aplica companiilor ale căror nume se potrivesc îndeaproape cu entitățile listate, au declarat oficialii administrației Biden.

Citește și: