Criza globală a internetului e la un pas distanță. De ce chiar și la tine acasă ai putea avea probleme

de: Mădălina Bahrim
11 04. 2021

Specialiștii în IT trag un puternic semnal de alarmă: în curând, pe fondul extinderii avansate a rețelelor de internet fără fir, am putea întâmpina o criză majoră la nivel global, din cauza deificienței de cipuri ce ar putea afecta puternic producătorii de routere.

Criza cipurilor de la nivel global, apărută pe fondul pandemiei de coronavirus, a creat un întreg lanț al slăbiciunilor. Una dintre zalele acestui lanț o reprezintă furnizorii de Internet în bandă largă. Comenzile acestora pentru routere de internet au deja un an întârziere, din cauza deficienței de cipuri de pe piața globală.

Criza capătă dimensiuni mai îngrijorătoare, în contextul în care pandemia nu pare să se sfârșească prea curând, ceea ce înseamnă că oamenii vor continua să aibă nevoie de rețelele de internet pentru a-și desfășura activitatea profesională remote.

Problemele provocate de închiderea uzinelor în urmă cu unan se suprapun cu o cerere explozivă de routere mai performante pentru acasă

Problemele provocate de închiderea uzinelor în urmă cu un an, din cauza coronavirusului, au fost agravate de o explozie a cererii pentru routere mai performante pentru acasă, spune Karsten Gewecke, director pentru Europa al producătorului taiwanez de routere Zyxel Communications Corp.

Începând din luna ianuarie, Zyxel a cerut clienţilor să facă comenzi cu un an în avans, pentru că perioada de aşteptare pentru componente precum cipuri de la Broadcom Inc. s-a dublat, a dezvăluit Karsten Gewecke.

Același semnal de alarmă vine și din partea producătorului american de echipamente de reţea Adtran, care în ultima perioadă a cucerit o parte din cota grupului chinez Huawei Technologies Co. în Europa, şi-a avertizat şi el clienţii că vor apărea întârzieri la livrări.

Ne așteaptă încă șase luni de presiune pe lanțurile de aprovizionare

Niciun operator nu a rămas deocamdată fără routere însă lanţurile de aprovizionare vor fi tensionate în următoarele şase luni, avertizează Bloomberg.

E foarte probabil să apară o criză globală a internetului

Karsten Gewecke e de părere că, acestea fiind datele din prezent, e foarte probabil să apară o criză care să pună în pericol internetul global.

„Am fost foarte aproape de limită de câteva ori. Este posibil ca situaţia să se repete”, a spus Gewecke.

Internetul – vulnerabilizat și de strategiile de business gândite doar pe termen scurt

Internetul mai este vulnerabilizat și din alt punct de vedere, iar aici ține totul de o strategie de business gândită profitabil doar pe termen scurt, din păcate. De exemplu, dacă producătorii de semiconductori nu mai au capacităţi de rezervă, livrările pentru echipamentele mai puţin profitabile sunt puse la coadă. Routerele de Internet oferă marje de profit mai mici comparativ cu smartphone-urile şi computerele și, prin urmare, în această situație vor fi trecute în plan secund.

O acțiune ce „salvează” aparent producătorul, însă pe termen lung adâncește criza, fiindcă smartphone-urile și computerele au nevoie de internet pentru a fi utilizate.

Unii furnizori de cipuri au ajuns la un grad de rezervare de 300%

„Este un fenomen de tip bulgăre de zăpadă pe care îl împingem în faţă iar între timp situaţia s-a înrăutăţit. Atunci când vorbesc cu unii furnizori de cipuri, unii îmi spun că au ajuns la un grad de rezervare de 300% pentru capacităţilor lor”, spune Gewecke.

Există probleme și la comenzile aflate deja în livrare

Pe lângă aceste probleme cauzate de deficiențele de cipuri, vorbim și despre dificultăți apărute la comenzile aflate în livrare.

Spre exemplu, săptămâna trecută routerele Zyxel erau la bordul navei Evergreen care a rămas blocată în Canalul Suez, a dezvăluit Karsten Gewecke.