Routerele Wi-Fi 6 sunt tot ce-ți poți dori acasă, dar nu te bucura încă

Routerele Wi-Fi 6 sunt tot ce-ți poți dori acasă, dar nu te bucura încă

2020 e anul în care se vorbește extrem de mult despre tehnologia 5G. Dar e anul în care lumea va trece, probabil, și-n era Wi-Fi 6. Și abia de aici încolo, internetul pe care-l știi azi se va schimba semnificativ.

În ultimul deceniu, internetul a evoluat extrem de mult. În casa ta, de exemplu, au apărut tot mai multe dispozitive – de la console de gaming până la televizoare smart și electrocasnice inteligente. Și toate sunt conectate la internet. Cum? Evident că prin intermedul unui router.

Problema e că mai multe dispozitive înseamnă și o presiune mai mare pusă pe ceea ce poate oferi un router. Producătorii știu asta și au venit cu routere din ce în ce mai performante. Și, totuși, e nevoie de altceva.

CES 2020 a identificat un posibil răspuns: e vorba de routerele Wi-Fi 6.

Routere mai puternice

La târgul CES de anul acesta din Las Vegas au fost prezentate mai multe routere care sunt dezvoltate fix pentru noua generație Wi-Fi 6. Ele sunt, deocamdată, extrem de scumpe și nici nu prea ai ce să faci cu ele, din moment ce multe dispozitive nu sunt compatibile.

Dar ele reprezintă viitorul. Sunt mult mai rapide și asta e fix de ce ai nevoie în casa ta. Într-un spațiu în care multe dispozitive sunt conectate la internet, ai nevoie atât de viteze mai bune, cât și de un router care să poată face fața. Și cele compatibile cu generația Wi-Fi 6 sunt răspunsul.

Ca aspect, s-ar putea să ți se pară la început un pic science-fiction. Asta pentru că au, de regulă, mai multe componente. Tocmai pentru a putea livra puterea la care te aștepți. Dar, pe măsură ce tehnlogia evoluează, ele vor deveni și mai accesibile și vor ocupa și mai puțin spațiu.

Se vor adapta în același ritm cu care au făcut-0 și alte dispozitive de-a lungul timpului. 

Sigur că nu toate gadget-urile suportă acum Wi-Fi 6. Dar direcția a fost trasată. Uite, de exemplu, noile modele iPhone de la Apple: atât iPhone 11, cât și iPhone 11 Pro sunt compatibile Wi-Fi 6. Și se vând deja din luna septembrie.

Ce e tehnologia Wi-Fi 6

Noua tehnologie Wi-Fi 6 va aduce un boost impresionant de viteză pentru rețelele actuale și le va permite utilizatorilor să se conecteze la internet în zonele aglomerate fără ca bateria de la telefon să se descarce accelerat. Datele arată că, în prezent, aproape 57% din populația lumii este conectată la internet. Viitorul conectivității digitale trebuie să fie unul rapid și facil, iar China și Statele Unite se bat pentru a deține controlul asupra acestuia.

Unde mai pui că 2020 va fi și anul în care tehnologia 5G va fi implementată la scară largă. Asta înseamnă că internetul va intra într-o nouă dimensiune.

„Providerii știu că și tehnologia 5G, care utilizează datele mobile, se va aglomera la un moment dat și caută să elimine presiunea prin dezvoltarea rețelei Wi-Fi 6, care să preia din traficul intens”, susțin mai mulți experți intervievați de CNBC.

Principala diferență dintre 5G și Wi-Fi 6, în contextul rețelisticii deja existente, este abilitatea de a îmbunătăți automatizarea industrială, mașinile autonome, realitatea virtuală și pe cea augmentată.

Specialiștii cred că, până în 2022, volumul de trafic pe internet, generat într-un singur an, va fi similar cu cel înregistrat în cei peste 30 de ani de ani de când a apărut internetul.

Citește și: