Criza Dacia, pe termen lung: cine este de vină pentru oprirea uzinei de la Mioveni

de: Andrei Simion
28 07. 2021

Dacia a anunțat, la începutul săptămânii, că va opri temporar activitatea la uzina din Mioveni. Se pare, însă, că această criză se prelungește mai mult decât se estima.

Constructorul autohton se confruntă cu mari dificultăți din cauza penuriei de semiconductori. Dacia s-a văzut nevoită să oprească temporar producția la uzina din Mioveni, pe anumite secții. Anunțul a venit la începutul săptămânii, dar se pare că această criza se va prelungi.

Oficialii Dacia susțin că producția va fi întreruptă timp de trei zile, din cauza lipsei componentelor electronice.

Dacia, în impas: ce se întâmplă la uzina din Mioveni

Într-o reacție oficială, cei de la Dacia susțin că producția a fost oprită în zilele de 26, 27 și 28 iulie.

„Lipsa componentelor electronice continuă să afecteze industria auto, inclusiv Dacia. Depunem toate eforturile pentru a limita impactul asupra producției și lucrăm într-un ritm susținut cu furnizorii noștri. Avem celule de criză la nivelul direcțiilor de Supply Chain și Achiziții și implementăm toate măsurile adecvate. Cu toate acestea, activitatea uzinei Vehicule de la Mioveni este întreruptă în zilele 26, 27 și 28 iulie”, arată reprezentanții companiei, într-un mesaj transmis Economedia.

Producția uzinei de la Mioveni a mai fost oprită și în lunile februarie (de două ori), martie, și aprilie, pentru câteva zile, din cauza crizei de semiconductori la nivel global. Atunci Dacia dădea vina pe „penuria de componente electronice provenite de la anumiți furnizori”.

În Uzina de Vehicule din Mioveni lucrează aproximativ 15.000 de persoane.

Criza generată de lipsa componentelor electronice s-a suprapus peste cea creată de pandemia de coronavirus și nici Ford, celălalt producător de la noi din țară, n-a scăpat.

Datele arată că producția a scăzut puternic la Mioveni și Craiova – o scădere de 30% între ianuarie și luna mai. Efectul era așteptat: fabricile au fost închise mai bine de o lună din cauza crizei medicale, iar angajații au fost trimiși în țomaj tehnic.