Comisia Europeană dă cărțile pe față. Ce se întâmplă cu economia, de fapt

de: Mădălina Bahrim
06 09. 2021

Comisia Europeană a finalizat un nou raport privind evoluția economiei din zona euro. Cifrele furnizate de experții europeni stârnesc noi valuri de îngrijorare cu privire la redresarea economică.

Potrivit Comisiei Europene, încrederea în economia zonei euro s-a atenuat peste așteptări în august, față de luna anterioară. În iulie, încrederea în economia zonei euro a urcat la cel mai ridicat nivel din istorie.

Practic, indicele sentimentului economic (ESI) a scăzut în august la 117,5 puncte, de la nivelul record de 119 puncte luna precedentă.

Ce se întâmplă cu economiile și ce ne așteaptă în viitor

Pentru prima dată în acest an, indicele înregistrează o scădere. De vină ar fi, spun analiștii economici, problemele din lanţurile de aprovizionare şi revenirea riscurilor legate de pandemie.

Tot mai mulți experți și șefi de guverne se declară convinși de faptul că, în această toamnă, vom fi loviți de cel de-al patrulea val pandemic. Acest scenariu afectează economiile ce riscă să evolueze sub așteptări, în cazul în care bilanțul noilor cazuri de coronavirus va atinge valori foarte înalte.

Potrivit analiștilor, în industrie, optimismul s-a diminuat la 13,7 puncte în august, de la 14,5 puncte luna precedentă, pe fondul dificultăţilor înregistrate în lanţurilor de aprovizionare şi al deficitului de materii prime.

Și sectorul serviciilor a fost caracterizat de o diminuare a încrederii. Aici este vorba despre 16,8 puncte în august, de la 18,9 puncte luna precedentă.

Însă indicele legat de aşteptările privind forţa de muncă a urcat la 112,8 puncte în august, datorită planurilor de angajări în construcţii, comerţ cu amănuntul şi servicii.

Raportul Comisiei Europene mai scoate la iveală faptul că aşteptările inflaţioniste au urcat la 31,1 puncte în august, de la 30 de puncte luna precedentă, deşi sunt sub nivelul record de 38,7 puncte din 2001.

Franţa şi Olanda se confruntă în acest moment cu cel mai puternic nivel al diminuării încrederii în economie, mai arată datele Comisiei Europene.