România stă pe o adevărată comoară în Europa. Anunțul oficial care ne pune pe harta giganților în energie alternativă

România stă pe o adevărată comoară în Europa. Anunțul oficial care ne pune pe harta giganților în energie alternativă

România face pași importanți către producerea de energie alternativă. Iată anunțul ministrului Economiei care te vizează în mod direct.

Conform ministrului Economiei, Claudiu Năsui, licitația internațională pentru exploatarea rezervelor de grafit din România a fost câștigată de consultantul german Roland Berger. Grafitul se află în câteva exploatații deținute de societatea națională a sării Salrom.

Licitația internațională pentru studiul de fezabilitate pentru exploatarea grafitului din România a fost încheiată de Salrom, potrivit Economica. Licitația a fost așadar câștigată de o firmă cu o bună reputație și cu expertiză internațională: consultantul german Roland Berger.

România începe să producă energie alternativă

Astfel, țara noastră poate deveni un loc foarte important pentru industria bateriilor. Multe tehnologii moderne pentru fabricarea bateriilor și a panourilor solare folosesc grafenul, care se obține din grafit, produs pe care de asemenea vrem să-l fabricăm în România.

Din ultimele cercetări, zăcământul în cele două exploatații din zona Baia de Fier, Cătălinu și Ungurelașu, ar putea ajunge pentru câteva zeci de ani de exploatare, cu aplicarea tuturor normelor de mediu agreate de UE.

Grafitul are mai multe aplicații industriale care-l fac important în actuala tranziție energetică. În primul rând, el este folosit în electrolizoare. Acest proces presupune descompunerea apei, iar prin folosirea energiei electrice se obține hidrogenul, care este văzut drept una dintre cele mai importante surse de energie ale viitorului.

De asemenea, grafitul este folosit în industria bateriilor, alături de litiu și cobalt. Mai mult, grafitul este materia primă pentru grafen, despe care s-a spus că este materia primă a secolului XXI, un material cu proprietăți uimitoare care începe să fie folosit în noua industrie energetică.

Ca referință, ca să-ți dai seama cât de uimitor este grafenul, gradul de conductivitate al unui panou solar cu grafen este cu 52% mai ridicat decât al unuia avansat, care se fabrică acum la scară industrială. Mai mult, o baterie cu grafen se încarcă de cinci ori mai repede decât una litiu-ion și înmagazineză cu 45% mai multă energie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: