Ce e „ciuperca neagră”, afecțiunea cu care se confruntă cei care s-au vindecat de Covid-19

de: Ciprian Ioana
10 05. 2021

Medicii din India sunt extrem de îngrijorați din cauza unei afecțiuni denumite ”ciuperca neagră”. Îi afectează inclusiv pe cei care s-au vindecat de Covid-19.

Specialiștii din India, țară puternic afectată de pandemia de coronavirus și de numărul mare de cazuri de infectare, avertizează asupra unei noi afecțiuni. E vorba de apariția tot mai multor cazuri de infecție fungică periculoasă – denumită ”ciuperca neagră”.

Sunt afectați atât cei care sunt infectați cu virusul, dar și cei care au trecut prin boală și s-au vindecat. Vestea proastă e că această afecțiune are deja o rată a mortalității extrem de ridicată. Ceea ce înseamnă că multe persoane descoperite cu această afecțiune nu supraviețuiesc.

„Ciuperca neagră” revine în atenție

Această afecțiune, care exista și înainte de pandemie, este cauzată de un mucegai care prosperă în medii umede și care poate ataca sistemul respirator, inclusiv creierul. E vorba de o boală extrem de rară, dar se pare că ea a revenit în atenție odată cu cazurile de infectare cu noul tip de virus.

Mult mai vulnerabili sunt pacienții care suferă de COVID-19 și al căror sistem imunitar este slăbit sau prezintă alte afecțiuni, în special diabetul. Alți experți asociază infecția fungică cu folosirea frecventă a steroizilor pentru a trata pacienții spitalizați cu coronavirus. Un alt factor ar putea fi faptul că multe familii aplică oxigenoterapia acasă, fără să respecte o igienă adecvată, din cauza cu spitalelor supraaglomerate de bolnavi care suferă de COVID-19.

În statul Maharashtra, din vestul Indiei, acolo unde se află și centrul comercial din Mumbai, presa locală a raportat că aproximativ 200 de pacienți care s-au vindecat de COVID-19 erau tratați pentru mucormicoză, iar opt dintre ei au murit.

În statul Gujarat, guvernul a ordonat alocarea unor secții separate în spitale pentru tratamentul infecției și cumpărarea a 5.000 de doze de amfotericină B, un medicament folosit în tratament.

„Este o ciupercă care are o legătură strânsă cu diabetul. Dacă pacientul nu este diabetic, este foarte neobișnuit ca persoana respectivă să aibă mucormicoză”, spun specialiștii din domeniul sănătății din India.