Cine este mai inteligent, femeia sau bărbatul? Răspunsul științific la cea mai arzătoare întrebare
Un subiect foarte dezbătut de-a lungul timpului și scopul multor cercetări este inteligența femeilor versus cea a bărbaților. În mod evident, fiecare își susține partea cu argumente puternice.
Pentru a înțelege mai bine acest aspect, trebuie să definim faptul că, termenul de inteligență nu ține doar de o coordonată. A fi deștept nu este un aspect care poate fi măsurat dintr-un singur punct de vedere. La modul general, inteligența unui om se referă la o persoană înzestrată din punct de vedere intelectual, deșteaptă, ageră la minte, pătrunzătoare și care înțelege cu ușurință tot ceea ce vede și aude.
Mulți oameni de știință, în domenii precum psihologie și sociologie, au încercat să dea un răspuns la această întrebare. La baza cercetărilor lor stau studii științifice, teste de inteligență și analize comportamentale de toate felurile. Toate acestea au fost făcute ținând cont de factori care influențează studiul sau cercetarea. Lista include vârsta, locația, mediul de viață și nivelul de educație.
Testele platformei Practice
Așadar, platforma de teste Practice, a tras o concluzie în ceea ce privește acest subiect. Înarmați cu date de la oameni din diverse medii, vârste și niveluri de educație, ei au reușit să facă un clasament. Rezultatele la testul de raționament logic arată că femeile sunt mai logice decât bărbații. Astfel că, ele au obținut în urma testului o medie de 63%, iar bărbații 59%. Ciudat este faptul că rezultatele s-au inversat aproape complet după vârsta de 55 de ani, când bărbații au obținut o medie de 64%, în timp ce femeile au venit din urmă cu 59%.
Când vine vorba de numere, testele au arătat că te descurci mai bine dacă ești bărbat. Nu este mare diferența, dar ea există totuși. Astfel că bărbații au obținut o medie de 53% față de femei care au ajuns la 52%. Și la acest test, după vârsta de 55 de ani, se pare că abilitățile numerice de ambele părți scad până la 32%.
Așa cum probabil mulți ne așteptam, la testele de raționament verbal, femeile sunt câștigătoare. Ele au obținut un scor de 66% față de bărbați cu 63%. Spre deosebire de testele anterioare, raționamentul verbal se îmbunătățește odată cu vârsta. Deci, după 55 de ani, femeile au obținut un scor incredibil de 85% față de 68% la bărbați.
Testele care țin cont de nivelul de educație ne arată foarte clar că educația la ambele sexe este un factor foarte important. Cu cât este nivelul de educație mai ridicat, cu atât scorul mediu este mai mare, atât la femei cât și la bărbați.
Concluzia finală a acestora este că femeile, cu o marjă de 2%, sunt superioare din punct de vedere intelectual. Este interesant de reținut că acestea tind să atingă vârful intelectual mai devreme, între 18-24 de ani, față de bărbați care se maturizează odată cu vârsta.
Oricum, testele nu sunt un factor determinant, deoarece acestea acoperă doar un aspect din multitudinea de coordonate care trebuie luate în calcul.
Alt aspect de care s-a ținut seama, de-a lungul timpului, este faptul că bărbatul este mai mare decât femeia din punct de vedere fizic. Automat și creierul acestuia este mai mare. Există un studiu, foarte criticat, conform căreia bărbatul este mai inteligent decât femeia pentru că are creierul mai mare.
Încă nu sunt date care să decidă dacă e suficient de concludent faptul că bărbatul are creierul mai mare. Ceea ce contează în esență este eficacitatea lui. Din păcate, asta încă nu poate fi demonstrată.
Testarea coeficientului de inteligență
Alt factor de măsură este IQ-ul, care reflectă dimensiunea cognitivă a inteligenței și estimarea performanței academice și profesionale a unei persoane. Aceste teste s-au făcut de mulți analiști pentru a scoate în evidență marele adevăr. Problema e că, la unii, testele au concluzionat că femeile sunt mai deștepte ca și bărbații, iar la alții, exact invers. Nu a fost un răspuns unitar care să poată fi luat în seamă.
În ultimii ani, oamenii de știință au început să nu se mai bazeze pe aceste teste. Asta se întâmplă din cauză că evaluarea constă în mare măsură pe logică simbolică, iar inteligența este de mai multe tipuri. Profesori în neuroștiință consideră că această metodă de măsurare a inteligenței este depășită și neconcludentă. La capătul ei, zeci de ani de cercetare arată că bărbații și femeile sunt egali în ceea ce privește inteligența generală.
Inteligența emoțională
Dar, aceleași studii scot în evidență faptul că, din punct de vedere al inteligenței emoționale, femeia este diferită de bărbat.
Sunt multe cercetări care sugerează că inteligența emoțională este esențială la locul de muncă. Aceasta este responsabilă pentru 58% din performanțe în toate tipurile de muncă. În plus, 90% dintre persoanele cele mai performante au un nivel ridicat de inteligență emoțională. ”Femeilor care caută să fie egale cu bărbații le lipsește ambiția”, spune cercetătorul și psihologul Timothy Leary.
TalentSmart a testat inteligența emoțională a mai mult de un milion de oameni și este clar că femeile au avantajul. Nu este o diferență semnificativă din punct de vedere statistic, dar femeile au o abilitate mai mare în utilizarea emoțiilor în beneficiul lor.
Pentru a înțelege de ce femeile depășesc bărbații din acest punct de vedere, trebuie să înțelegem câteva explicații interesante.
Conștiința de sine se referă la cât de bine îți înțelegi propriile emoții în acest moment. La această categorie bărbații și femeile au scoruri egale. Se pare că și bărbații, exact ca și femeile, își înțeleg propriile emoții. Diferența este că bărbații dau de multe ori impresia că nu înțeleg, în speranța că pot evita orice responsabilitate.
Autogestionarea este categoria la care bărbații au depășit femeile. Aceste diferențe apar din modul în care suntem educați. Preconcepțiile cu care creștem ne afectează inteligența emoțională din acest punct de vedere.
Conștientizarea socială este abilitatea de a înțelege emoțiile și experiența altor oameni. La această categorie, femeile au un avantaj. Acesta se datorează tot mediului în care suntem educați. Societatea așteaptă un anumit comportament de la femei și cu totul altul de la bărbați.
Managementul relațiilor este culmea inteligenței emoționale. Și aici, femeile au un avantaj, dar este același avantaj bazat pe criteriile sociale și pe așteptările cu care cresc acestea.
Alte teorii relevante
Există teorii potrivit cărora nu există nici o diferență între inteligența feminină și masculină. Inteligența depinde în mare măsură de factori genetici, de educație, de locație și de mediul înconjurător.
Sunt medii în care femeile sunt învățate să fie umile, iar bărbații să fie mândrii. Acest aspect îi determină să abordeze diferit tot ce se întâmplă în viața lor. Din punct de vedere social, femeilor nu li se cere să fie inteligente, de aceea, ele investesc mai puțin în educație. De la bărbați, în schimb, se așteaptă să fie deștepți și să se ocupe de dezvoltarea lor. Sunt preconcepții cu care crește fiecare dintre noi. Ele diferă în funcție de zona locativă, de nivelul de trai sau educație.
Din punct de vedere al personalității, femeile, fiind mult mai stabile emoțional, au șansa să completeze un test cu o mai mare ușurință. Bărbații sunt mai anxioși, astfel că performanța lor în ceea ce privesc testele este mai slabă.
În ce privește abilitățile cognitive între femei și bărbați, aici sunt diferențe. Capacitatea de a memora și manipula spațiul și imaginile vizuale este avantajul bărbaților. Dacă ne gândim la sarcini care necesită recuperarea memoriei pe termen lung, femeile sunt avantajate.
Alt studiu arată că înainte de adolescență fetele au un avantaj când vine vorba de inteligență spațială. După 15 ani, acesta trece în tabăra bărbaților.
Potrivit oamenilor de știință, creierul bărbaților are mai mulți neuroni decât cel al femeilor. De asemenea, este cu 10% mai mare. Femeile au, în schimb mai multe conexiuni cerebrale.
Se pare că femeile și bărbații folosesc părți diferite ale creierului pentru a face aceleași activități. Alteori, pot face acțiuni diferite activând aceeași zonă a creierului.
În concluzie, nu se știe încă cine este mai deștept, femeia sau bărbatul. Suntem înconjurați deopotrivă de femei și bărbați inteligenți sau mai puțin inteligenți. Ține de nivelul fiecăruia în parte, să își aleagă cu cine dorește să interacționeze, în funcție de nivelul propriu de inteligență.