27 mai 2021 | 17:35

Cercetările pe embrioni umani, semnificativ mai flexibile: ce au ”câștigat” cercetătorii

ACTUALITATE
Cercetările pe embrioni umani, semnificativ mai flexibile: ce au ”câștigat” cercetătorii

O organizație internațională de cercetători biomedicali tocmai și-a actualizat recomandările pentru cercetarea controversată a embrionilor umani, relaxând restricțiile asupra tipurilor de studii pe care oamenii de știință le pot efectua cu embrioni umani crescuți în laborator. Iată ce au de ”câștigat” cercetătorii.

Mai exact, „regula de 14 zile” care a fost în vigoare de zeci de ani, care îndeamnă și, în unele țări, solicită în mod legal cercetătorilor să pună capăt embrionilor umani experimentali după două săptămâni, este relaxată în condiții specifice, relatează The Associated Press. E o schimbare potențial controversată a orientărilor bioetice internaționale.

Cercetătorii pot cerceta de acum mai mult timp embrionii umani

Deși nu toată lumea este la curent cu ghidurile relaxate și actualizate stabilite de Societatea Internațională pentru Cercetarea Celulelor Stem (ISSCR), unii experți spun că schimbarea îi va ajuta să înțeleagă mai bine și, probabil, să trateze afecțiunile genetice sau alte afecțiuni de dezvoltare care devin evidente între zilele 14 și 28 de dezvoltare embrionară.

„Credem că o mulțime de anomalii congenitale se dezvoltă destul de devreme în această perioadă”, a declarat cercetătorul de celule stem al Institutului Francis Crick și președintele grupului ISSCR, Robin Lovell-Badge. „Înțelegând mai bine aceste etape timpurii, ne-ar putea permite să adoptăm proceduri simple pentru a reduce cantitatea de eșec”.

Un alt colaborator, renumitul cercetător în editarea genelor Kathy Niakan, de asemenea de la Institutul Francis Crick, a clarificat că există încă garanții pentru prevenirea cercetării iresponsabile, sugerând că publicul, diferitele autorități de reglementare și cercetătorii ar trebui să poată evalua dacă continuă studiile controversate.

Dar aceste noi garanții ar putea să nu fie suficient de puternice, a susținut Marcy Darnovsky, directorul executiv al Centrului pentru Genetică și Societate.

În special, Darnovsky a declarat că i s-a părut alarmant faptul că noile linii directoare nu impun o limită superioară a duratei în care un embrion ar fi permis să se dezvolte în unele cazuri. Deși liniile directoare interzic cazurile extreme, inclusiv orice experiment care ar transmite modificările genetice generațiilor viitoare.