„Certitudinea Probabilităților”, documentarul care scoate în evidență viața de zi cu zi din comunism: de ce trebuie să-l vezi

de: Ozana Mazilu
09 09. 2021

„Certitudinea Probabilităților” este primul documentar realizat de Raluca Durbacă și prezintă, cu ajutorul imaginilor de arhivă de la studioul cinematografic „Alexandru Sahia”, România din comunism. Mai exact, documentarul prezintă viața din 1968.

Hotnews a vorbit cu regizoarea documentarului și, conform sursei, „Certitudinea Probabilităților”, este un documentar cu un discurs foarte atipic pentru doctrina comunistă. Sunt multe reclame, unele foarte haioase, sau imagini cu oameni simpli la muncă. Apare și dictatorul, dar nu mai e în centrul atenției.

„Certitudinea Probabilităților” va fi proiectat joi, 9 septembrie, și sâmbătă, 11 septembrie, în cadrul Astra Film Festival. Raluca Durbacă va fi prezentă pentru două sesiuni de Q&A.

Documentarul despre comunism pe care trebuie să-l vezi

Raluca spune în interviu că și-a dorit să treacă prin arhiva unei instituții, să vadă un an întreg de producții: „Să pot să am o idee mai clară despre reprezentarea claselor sociale în perioada respectivă. Ce m-a interesat a fost să găsesc subiectele mărunte, despre viața de zi cu zi a fiecăruia. Când e adus în discuție comunismul în audio-vizual sunt prezentate anumite momente sau decenii, se discută despre anumite personalități, se pune accent pe anumite narațiuni. Dar temele mai ambigue, cum e perioada anilor 60-70, mult mai relaxată, sunt date la o parte”.

„Am ales 1968, pentru că e un moment de glorie pentru partid, de legitimare pentru lideri, vârful relaxării ideologice și economice. A fost cel mai fericit moment al perioadei comuniste”, adaugă aceasta.

Paradoxul este că în documentar apar multe reclame, lucru atipic regimului comunist. “E normal ca un stat care investește mult într-o industrializare masivă să-și promoveze produsele. A fost o alegere conștientă, pentru că sunt vesele, incitante, amuzante, colorate, luminoase. Am vrut să încep într-o notă pozitivă, să dezarmez spectatorul, care probabil se așteaptă să vadă propagandă. Am vrut să fie ceva familiar”, spune Raluca.

Întrebată de Hotnews dacă sentimentul de nostalgie pentru comunism vine din lipsa apartenenței la un grup, Raluca a spus că sentimentul de colectivitate a dispărut. „Societatea construită după 89 valorifică individualismul. Și comunitățile rezistă mai bine decât indivizii. Dacă e ceva care m-a surprins vizionând arhivele a fost să găsesc filmul pe care l-am ales pentru final, cu marinarii care au lucrat la Bumbești-Livezeni”, explică Raluca.

Interviul integral despre documentarul care-ți arată o altă latură a comunismului îl poți citi integral pe Hotnews.ro.