Cel mai scump an din istoria României: explozia prețului la gaz și curent, doar începutul

de: Alexandru Puiu
13 10. 2021

Dintre criteriile pe care le poți folosi pentru a analiza performanța unui Guvern, creșterea necontrolată a prețului s-ar putea număra printre factorii obiective. Pornind de la această premisă, românii au avut un an infernal și încă nu s-a încheiat.

Institutul Național de Statistică a publicat un studiu îngrijorător în prima parte a acestei săptămâni. Este vorba de o analiză a prețurilor pe care le plătesc românii pe o varietate semnificativă de produse, materii prime sau servicii. În cazul în care nu ți-au trecut prin fața ochilor scumpirile din ultimul an, vei fi șocat să afli creșterile record ale prețurilor achitate de români. Nici nu contează dacă discutăm de gaze naturale, energie electrică sau ulei comestibil. Toate sunt înfiorător mai scumpe decât în urmă cu un an.

Cum arată cel mai negru an al Românilor, din prisma scumpirilor

În perioada septembrie 2020 – septembrie 2021, prețul la energie electrică a devenit mai scump cu 24,65%. Dacă vorbim de gaze naturale, deși unii românii au plătit prețuri cu mult mai mari decât acum 12 luni, media scumpirilor la nivel național a fost de 20,55%. Până și banalul ulei comestibil este cu 23,84% mai scump. Partea bună este că energie termică s-a ieftinit cu 0,21%. În cazul în care așteptăm însă aceeași analiză la finele iernii, probabil că căldura se va scumpi teribil, în raport proporțional cu prețul la gaz.

Pe partea de alimente, uleiul este doar vârful piramidei. Un cetățean român în România plătește cu 12,61% mai mult pe cartofi, cu 21% mai multe citrice și alte fructe exotice. Ouăle, din motive greu de înțeles, sunt mai ieftine cu 2,24%, iar fructele proaspete s-au ieftinit cu 0,53%.

La categoria mărfuri nealimentare, în ultimul an cele mai mari creşteri de preţ au fost consemnate la energie electrică – 24,65%, gaze naturale – 20,55% şi combustibili – 16,77%, în timp ce singura ieftinire a fost consemnată la energia termică, de 0,21%. Pe partea de servicii, media scumpirilor a fost de 6,81%. În această categorie intră furnizorii de apă, de servicii poștale și salubritate.