Ce se întâmplă cu prețurile la alimente: ce arată Food Price Index

Ce se întâmplă cu prețurile la alimente: ce arată Food Price Index

Prețurile la alimente au explodat în toată lumea. Iată care sunt motivele.

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut în septembrie, pentru a doua lună consecutiv. A atins cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, influenţat de scumpirile la cereale şi uleiuri vegetale, a anunţat recent Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), conform Digi24.

Prețurile la alimente cresc în toată lumea

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În luna septembrie 2021, acest indice a crescut până la 130 puncte, cel mai ridicat nivel înregistrat după septembrie 2011, cu 1,2% peste nivelul înregistrat în luna august a acestui an şi cu 32,8% mai mare decât în luna septembrie 2020.

Preţul materiilor prime agricole a crescut semnificativ ca urmare a unor recolte mai mici dar şi a cererii mari venită din China.

Avansul preţurilor la cereale a dat creșterea din ultima lună. Prețurile au înregistrat o creştere de 2% comparativ cu luna august. În cadrul acestei categorii, preţurile la grâu au fost în frunte, cu un avans de 4% comparativ cu luna august şi un avans de 41% comparativ cu luna septembrie a anului trecut.

„În rândul cerealelor importante, grâul va fi în centrul atenţiei în săptămânile următoare în condiţiile în care cererea trebuie să fie testată în raport cu creşterea rapidă a preţurilor”, a declarat economistul şef al FAO, Abdolreza Abbassian, citat de aceeași sursă.

Prețurile mondiale la alimente au continuat să scadă în luna iulie, fiind vorba de a doua lună consecutivă când s-a înregistrat această scădere. Datele sunt cuprinse într-un raport de referință al Organizației pentru Alimente și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO).

Acolo se menționează că cerealele, uleiurile vegetale și produsele lactate sunt alimentele care au determinat Indicele FAO al prețurilor să fie în scădere pentru a doua lună consecutiv.

Citește și: