Cel mai nou este și cel mai prost: ineficiența CureVac nu va încuraja oamenii să se vaccineze

de: Alexandru Puiu
17 06. 2021

CureVac este cea mai nouă companie care s-a lăudat cu dezvoltarea unui vaccin împotriva Covid-19. Din păcate, comparativ cu eficiența testată și verificată a soluției de la Pfizer sau Moderna, este improbabil ca noul ser să convingă pe cineva să îmbrățișeze imunizarea anti-Covid.

Compania germană de biotehnologie CureVac a spus miercuri că vaccinul său anti-Covid are o eficiență de doar 47%, conform analizei intermediare a unui studiu clinic de ultimă etapă. Cu această valoare, în mod regretabil, a ratat obiectivul principal al studiului și a pus la îndoială potențialele livrări de sute de milioane de doze, relatează Reuters și AFP.

Vaccinul „a atins o eficacitate preliminară de 47% împotriva COVID-19, indiferent de severitatea acestuia”, a declarat într-un comunicat laboratorul care a semnat un contract major cu Uniunea Europeană pentru acest vaccin ARN mesager.

Rezultatele nu au fost neapărat final, ci preliminare. Dar chiar și așa, s-a ajuns la concluzia că discutăm de o eficiență dezamăgitoare asociată CVnCoV, numele noului vaccin. Aceasta a fost cuantificată după analiza a 134 de cazuri de Covid dintre 40.000 de voluntari din Europa și America Latină.

Este important de reținut că Uniunea Europeană a încheiat în noiembrie un contract care prevede achiziționarea inițială a 225 de milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE, cu posibilitatea ca numărul să fie chiar mai mare decât atât. Este vorba de o opțiune de a solicita până la 180 de milioane de doze suplimentare, care ar fi urmat să fie furnizate odată ce vaccinul societății s-ar fi dovedit a fi sigur și eficace împotriva COVID-19. Nu a fost cazul din păcate.

În comunicatul CureVac pe marginea subiectului, compania a declarat că cel puțin 13 variante de virus au provocat infecțiile în rândul populației din studiu, adăugând că versiunea originală a coronavirusului, care a apărut în orașul chinez Wuhan la sfârșitul anului 2019, a fost „aproape complet absentă” în procesul până acum.

„În timp ce speram să avem un rezultat intermediar mai bun, recunoaștem că demonstrarea unei eficciențe ridicate în fața acestei diversități de variante fără precedent este o provocare”, a declarat Franz-Werner Haas, CEO al CureVac, într-o declarație.