Cel mai important document pentru călătoriile tale: când va fi gata certificatul de vaccinare

de: Mădălina Bahrim
14 04. 2021

Certificatul digital de vaccinare european anti-COVID-19 ar putea intra în vigoare la finele lunii iunie, a anunțat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders.

La începutul lunii iunie, Comisia Europeană va demara un proiect pilot care va avea ca scop inițierea procesului de intrare în vigoare a certificatului digital de vaccinare, urmând ca, la finele lunii, acesta să între în vigoare în statele membre ale Uniunii Europene, susține oficialul Comisiei Europene.

În acest moment, Parlamentul European și Consiliul European îşi elaborează poziţiile de negociere asupra certificatului european de vaccinare, iar la finele lunii mai se așteaptă o poziție oficială definitivă pe această temă. În acest sens, Parlamentul European ar urma să adopte regulamentul final în perioada 7-10 iunie.

La ce va fi util noul certificat de vaccinare?

Persoanele care s-au imunizat prin vaccin împotriva infecției cu noul tip de coronavirus, precum și persoanele testate negativ prin teste PCR, sau cele care au trecut deja prin boală, vor putea dovedi aceste lucruri în baza certificatului digital, care va fi disponibil atât în format fizic, cât și în format digital.

În baza acestui document, cetățenii Uniunii Europene se vor bucura de o mobilitate mai bună în blocul comunitar, putând să călătorească fără restricții, chiar dacă ne confruntăm cu o pandemie.

Atunci când călătorește, fiecare cetățean din UE sau al unei țări terțe care se află legal sau are reședința în UE și care deține un certificat verde digital ar trebui să fie scutit de restricțiile care afectează libera circulație în același mod ca și cetățenii din statul membru vizitat.

În cazul în care un stat membru continuă să solicite titularilor unui certificat verde digital carantinarea sau testarea, el trebuie să notifice Comisia și toate celelalte state membre și să justifice această decizie.

Certificatul va conține ”un ansamblu limitat de informaţii”,

Certificatul verde european va conţine ”un ansamblu limitat de informaţii”, spune Didier Reynders, mai redus decât certificatul de vaccinare al OMS (”cartea galbenă”) pentru călătoriile în ţări tropicale. Concret, certificatul verde digital conține informații esențiale necesare, cum ar fi numele, dată nașterii, data emiterii, informații relevante cu privire la vaccin/test/vindecare și un identificator unic.

Un alt aspect importat este acela că statele UE nu vor fi obligate să accepte pentru certificatul de vaccinare doar vaccinurile autorizate la nivel european, având libertatea să accepte şi alte vaccinuri anti-COVID-19.

Cum poți obține certificatul?

Conform legislației în vigoare, autoritățile naționale sunt responsabile de emiterea certificatului. Acesta ar putea fi emis, de exemplu, de spitale, de centre de testare, de autorități sanitare. Versiunea digitală poate fi stocată pe un dispozitiv mobil.

Cetățenii pot solicita și o versiune tipărită pe hârtie. Ambele vor avea un cod QR care conține informații esențiale, precum și un sigiliu digital, pentru a asigura autenticitatea certificatului.