Cum funcționează pașaportul de vaccinare în Israel: doar vaccinații au voie în restaurante, baruri și nu numai

Cum funcționează pașaportul de vaccinare în Israel: doar vaccinații au voie în restaurante, baruri și nu numai

Certificatul verde sau pașaportul de vaccinare împotriva Covid-19 face subiectul unor dezbateri aprinse, pe motiv de potențială discriminare. Dacă vrei să vezi cum arată un viitor guvernat de aceste documente digitale, este suficient să te uiți la Israel.

Într-un interviu acordat celor de la Hotnews, o persoană care trăiește în Israel a oferit mai multe informații legate de implementarea adeverinței verzi, documentul digital care atestă imunizarea împotriva noului coronavirus.

În contextul în care această țară este dată ca exemplu la nivel global din prisma succesului legat de campania de vaccinare, probabil că fac ceva bine. În plus, au inițiat deja redeschiderea tuturor afacerilor, iar patronii români au mare nevoie de o astfel de formalitate.

Ca referință, în Israel, în acest moment, accesul în interiorul restaurantelor, a sălilor de gimnastică sau a altor facilități este permis doar persoanelor vaccinate. Pe terase pot merge și cei nevaccinați, dar doar acolo. Mecanismul implementări acestei măsuri nici nu a fost foarte complicat.

La o săptămână după rapel, o persoană vaccinată din Israel trebuie să facă două formalități. În primul rând, trebuie să se înscrie pe un site la Minsterului Sănătății cu echivalentul CNP-ului autohton, ID. Imediat după, va primi un certificat de vaccinare. La fel ca cea din România pe care o primești după vaccinare, este însă foarte ușor de falsificat.

Partea mai complexă ține însă de introducerea datelor de la Ministerul Sănătății într-o aplicație de mobil intitulată Semafor. Aceasta din urmă trebuie instalată pe mobil, după care, trebuie configurată cu ajutorului ID-ului, numărul de telefon și data nașterii. La final, prin culori simplu de înțeles, aplicația îți confirmă sau infirmă statutul de vaccinat.

”Este un video, sunt niște imagini în mișcare care au un contur special. Ar fi mai greu de falsificat decât o simplă foaie de hârtie pe care scrie că ești vaccinat”, a explicat cetățeanul din Israel.

Dacă este verde, precum în imaginea de intro, ai confirmarea că ești vaccinat, iar dacă vrei să intri într-un restaurant sau la un eveniment cultural, ai această posibilitate. „În general, cam așa se întâmplă în toate restaurantele. Sigur, mai sunt și restaurante unde nu-ți cere nimeni să vadă ce culoare are „Semaforul”, dar asta este ilegal, își asumă să fie amendate”, a confirmat aceeași persoană. Un mecanism similar este implementat deja în Danemarca și poartă numele Coronapas.