Cea mai nouă gafă comisă de către Facebook

de: Andrei Tilimpea
13 09. 2021

Un grup de cercetători care s-a bazat pe datele pe care le oferă Facebook au pierdut luni sau chiar ani de muncă.

Acest lucru este cauzat de faptul că rețeaua socială le-a oferit informații greșite și incomplete cu privire la modul în care utilizatorii interacționează cu postările și linkurile de pe site. Facebook a oferit academicienilor acces la datele sale în ultimii doi ani pentru a urmări răspândirea dezinformării pe platforma sa. A promis transparență și acces la toate interacțiunile cu utilizatorii, dar datele pe care compania le-a oferit includ doar interacțiuni pentru aproximativ jumătate din utilizatorii săi din SUA.

Într-un e-mail adresat cercetătorilor, Facebook și-a cerut scuze pentru „neplăcerile pe care le-ar fi putut provoca”. Compania le-a mai spus acestora că rezolvă problema, dar că ar putea dura săptămâni din cauza volumului mare de date pe care trebuie să îl proceseze. Totuși, cercetătorii au fost informați că datele pe care le-au primit pentru utilizatorii din afara SUA sunt exacte.

Facebook nu e la prima faptă de acest gen

Purtătorul de cuvânt Facebook, Mavis Jones, a clasificat situația drept o „eroare tehnică, pe care compania lucrează rapid pentru a o rezolva”.

Fabio Giglietto, profesor asociat al Universității din Urbino, a descoperit pentru prima dată inexactitatea. Giglietto a comparat datele predate cercetătorilor cu raportul „Widely Viewed Content Report”, publicat de către compania americană și a constatat că rezultatele nu se potrivesc.

Unii cercetători și-au folosit propriile instrumente pentru a colecta informații, dar în cel puțin un caz, Facebook le-a întrerupt accesul. Luna trecută, Facebook a dezactivat conturile asociate proiectului NYU Ad Observatory. Echipa a folosit o extensie de browser pentru a colecta informații despre reclame politice, dar rețeaua socială a spus că este „un scraping neautorizat”. La acea vreme, Laura Edelson, cercetătorul principal al proiectului, a declarat că „munca echipei atrage adesea atenția asupra problemelor de pe platformă”. Edelson a adăugat: „Dacă acest episod demonstrează ceva, este că Facebook nu ar trebui să aibă dreptul de veto asupra cui are voie să îi studieze”.