Ce trebuie să știi când vinzi un apartament: noutăți privind TVA la locuințe

de: Mădălina Bahrim
13 12. 2021

Românii care au în plan tranzicționarea unei noi locuințe, în lunile următoare, trebuie să știe că, de anul viitor, regulile pe piață s-ar putea schimba.

În lumina noilor prevederi legislative, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației atrage atenția asupra faptului că majorarea de la 450.000 de lei la echivalentul în lei a 140.000 de euro, a plafonului până la care este aplicată, la achiziția de locuințe, o cotă redusă de TVA, de 5%, nu poate fi considerată ca fiind parte a politicii sociale de locuire, astfel că nu este justificată aplicarea unei cote diminuate față de cea standard, de 19%, și din acest motiv poate fi interpretată ca fiind contrară legislației obligatorii a Uniunii Europene referitoare la TVA, întrucât acei consumatori finali care achiziționează locuințe care depășesc valoarea actuală de 450.000 de lei nu pot fi considerați consumatori vulnerabili, care să aibă nevoie de sprijin din partea statului pentru a-și satisface nevoile de bază privind locuirea.

Ce trebuie să știe românii

În acest moment, potrivit profit.ro, „cota redusă de 5% a TVA este aplicată pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 metri pătrați, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 lei (aproape 91.000 de euro la cursul actual), exclusiv TVA, achiziționate de persoane fizice”.

Dacă statul nu va interveni cu alte modificări legislative, sursa citată notează că „de la 1 ianuarie 2022, în lipsa unei alte intervenții legislative, plafonul maxim de 450.000 de lei pentru aplicarea cotei de TVA de 5% va fi majorat la echivalentul în lei a 140.000 de euro (la cursul de schimb al BNR de la 1 ianuarie)”.

„Astfel, primele două puncte și cel de-al patrulea punct de la art. 291 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal se referă la livrarea de clădiri și terenului aferent acestora care sunt destinate a fi utilizate de persoane care fac parte din grupuri vulnerabile, respectiv vârstnici, minori cu sau fără dizabilități, persoane sau familii a căror situație economică nu le permite accesul la o locuință în proprietate sau închirierea unei locuințe în condițiile pieței.

Aceste trei măsuri reprezintă o parte a politicii sociale întrucât contribuie la asigurarea unui anumit nivel de bunăstare a categoriilor de persoane defavorizate beneficiare. Conform rigorilor de tehnică legislativă, trebuie ca și cel de-al treilea punct, asupra căruia s-a intervenit de către legiuitor, să reglementeze o ipoteza juridică specifică ansamblului articolului.

Prin urmare, este necesar ca livrarea de locuințe cărora li se aplică o cotă redusă de TVA să reprezinte o măsură de politică socială destinată unor anumite grupuri sociale dezavantajate/vulnerabile. În acest sens, opinăm că persoanele/familiile care au capacitatea financiară să achiziționeze (prin orice formă de creditare sau cu plata pe loc – cash) locuințe în valoare de aproximativ 140.000 euro nu se pot încadra în categoria beneficiarilor măsurilor politicilor sociale de locuire”, potrivit Ministerului Dezvoltării.