Ce trebuie să faci pentru a evita scumpirile facturilor de energie

de: Mădălina Bahrim
01 09. 2021

Pentru a nu fi victima unor prețuri uriașe la facturile de energie electrică, trebuie să urmezi câțiva pași simpli. Este nevoie, în primul rând, să treci pe piața concurențială, iar din acel moment lucrurile sunt simple.

Ne explică ceea ce avem de făcut pentru a evita scumpirile, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel.

Iată ce trebuie să faci pentru a scăpa de scumpiri

Șeful ANPC susține că toți consumatorii casnici trebuie să se documenteze temeinic înainte de a-și schimba furnizorul de energie. Apoi trebuie să alegi cea mai bună ofertă de pe piață. Din fericire, site-ul ANRE îți stă la dispoziție cu toate datele necesare pentru a alege oferta cea mai potrivită pentru tine.

Dacă primești o ofertă de furnizare de energie, verifică să fie de la un furnizor licențiat.

În comparatorul de tarife, simulează un consum identic cu cel din ultima factură primită de la furnizorul actual. În acest fel poți vedea imediat care sunt ofertele mai bune.

Atunci când compari două oferte, ai grijă să nu compari oferte promoționale, valabile pe durata limitată de timp (de ex. pentru 1-3 luni), deoarece tariful poate crește ulterior.

Contactează furnizorul ales, solicită o oferta și o propunere de contract, după care citește cu atenție clauzele contractuale și verifică dacă în contract sunt specificate clar toate informațiile importante, precum prețul, durata pe care este valabil prețul, durata contractului, penalități de reziliere.

Înainte de semnarea contractului, acordă o atenție deosebită următoarelor aspecte:

• prețul energiei electrice (fix sau variabil) inclus în prețul de furnizare;
• facturarea unei componente fixe stabilite în lei/zi sau lei/luna;
• perioada pentru care urmează a se aplică prețul menționat în oferta;
• perioada pentru care urmează a se încheia respectivul contract;
• comisioanele de încetare a contractului înainte de ajungerea la termen a acestuia;
• termenele, modalitățile și condițiile privind plata facturilor;
• modalitățile de transmitere a facturii și a documentelor anexate acesteia;
• drepturile și obligațiile părților;
• condițiile privind reînnoirea/ prelungirea/ rezilierea/ denunțarea unilaterală anticipată a contractului de furnizare și garanțiile solicitate, după caz.