ANPC schimbă regulile în industria alimentară. La ce să fii atent, dacă îți cumperi astfel de produse de la LIDL, Kaufland, Mega

ANPC schimbă regulile în industria alimentară. La ce să fii atent, dacă îți cumperi astfel de produse de la LIDL, Kaufland, Mega

Conform unui anunț al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), începând de luna aceasta, comercianții de produse alimentare trebuie să respecte un nou Ordin, iar consumatorii trebuie să fie mai atenți atunci când achiziționează anumite produse.

Concret, ANPC anunță că, începând din 14 iunie 2021, comercianții de produse alimentare neambalate trebuie să afișeze la loc vizibil, informații legate de prezența anumitor substanțe ce pot declanșa reacții alergice consumatorilor.

Dacă vei cumpăra produse alimentare neambalate, trebuie să fii atent și să cauți informațiile afișate, pentru a fi sigur că vei consuma doar produse care nu îți pot dăuna sănătății.

Unde vei găsi informațiile legate de substanțele din produsele alimentare neambalate

„Ordinul prevede ca, începând din această dată, produsele alimentare nepreambalate să fie însoțite, la vânzare, în mod obligatoriu, de informații privind prezența substanțelor sau a produselor care pot cauza alergii sau intoleranță.

Astfel, informațiile trebuie să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere/oferire a produselor alimentare nepreambalate sau, în cazul comercializării la distanță, înaintea achiziționării acestora”, explică reprezentanții ANPC.

Trebuie să mai știi că informațiile trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice.

Totodată, pentru produsele alimentare nepreambalate oferite spre vânzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanță, informațiile privind substanțele/produsele care pot cauza alergii sau intoleranță figurează pe suportul de vânzare la distanță, pe eticheta de preț sau ambalajul de transport, precum și în orice material informativ.

Cum recunoști un produs alimentar neambalat? Conform explicațiilor reprezentanților Autorității, produsele alimentare nepreambalate sunt acele produse alimentare în vrac sau turnate care nu sunt supuse operaţiunii de preambalare şi care, pentru a fi comercializate, sunt măsurate şi cântărite în prezenţa consumatorului.

Documentul care reglementează noile reguli de pe piața alimentară este Ordinul Președintelui ANPC nr. 163 din 03.06.2021 pentru furnizarea de informații privind prezența unor substanțe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranță la produsele alimentare neambalate.

Citește și: