Ce trebuie să faci în zilele caniculare, pentru a nu-ți pune sănătatea în pericol

de: Mădălina Bahrim
24 06. 2021

După cum știm deja, meteorologii au lansat o avertizare cod roșu de caniculă în România, pentru zilele următoare. Mai mult decât atât, se prefigurează că următoarea perioadă va fi dominată de temperaturi de peste 41 de grade Celsius la umbră. În acest context, ANPC lansează o serie de recomandări, pentru a ne proteja sănătatea în zilele toride de vară.

Cel mai mare pericol în perioadele caniculare îl reprezintă calitatea alimentelor și lichidelor consumate. Din moment ce afară se înregistrează temperaturi foarte mari, trebuie să avem mare grijă la sursa pe care ne-o alegem pentru a ne procura mâncarea, atrag atenția experții în domeniul alimentar.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) va demara în perioada următoare ample acțiuni de control, pentru a se asigura de faptul că toți comercianții din sectorul alimentar respectă normele pentru această perioadă caniculară și nu pun pe piață alimente ce ar putea pune în pericol sănătatea consumatorilor.

„Odată cu venirea căldurii, alimentele păstrate necorespunzător vă pot da mari bătăi de cap! Aveţi grijă de unde vă cumpăraţi aceste produse! Riscaţi să vă îmbolnăviţi! Produsele alimentare comercializate în locuri neautorizate sau depozitate în locuri neconforme pot fi un pericol pentru sănătate în zilele toride”, a declarat preşedintele ANPC.

E bine să consumăm lichide, dar și să avem grijă de unde le achiziționăm

ANPC trage un semnal de alarmă, pe fondul creșterii consumului de lichide în zilele toride de vară. E bine să ne hidratăm organismul, spun experții, dar la fel de bine e să avem grijă de unde achiziționăm băuturile.

„Perioada cu temperaturi caniculare determină un consum mai mare de lichide (apă minerală naturală, apă de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare) la achiziţionarea cărora recomand să acordaţi atenţie deosebită asupra modului de depozitare şi expunere având în vedere că expunerea acestora sub acţiunea directă a razelor solare conduce la deteriorarea caracteristicilor produselor menţionate.

Este bine să ştim, de asemenea, că legumele şi fructele comercializate în cadrul pieţelor în spaţii deschise unde temperatura mediului ambiant este foarte ridicată afectează calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdeţurilor etc.)”, mai transmite ANPC.