Ce se întâmplă cu prețul la energie electrică, în România și Europa: românii nu au nicio șansă să scape

de: Alexandru Puiu
15 09. 2021

Se fac deja câteva luni de când se discută aproape în fiecare zi de scumpirile înregistrate pe piața energetică din România. Respectiva realitate a devenit inevitabilă, iar motivele din spate vor avea consecințe în toată Europa.

Au crescut mult prețurile la energie electrică în întregul bloc comunitar, iar situația nu mai are cum să se remedieze prea curând, cu atât mai puțin până în preajma sărbătorilor de Crăciun. În mod regretabil, toate indiciile din piață confirmă că sezonul rece va veni cu valori mai ridicate pe facturile la utilități.

Explozia prețului la energie electrică: ce spun experții

„Problema nici măcar nu a început încă”, a declarat Julien Hoarau, șeful EnergyScan, unitatea de analiză a companiei franceze de utilități Engie SA. „Europa se va confrunta cu o iarnă foarte dificilă”, a adăugat el. Semnale similare au ajuns online și de la departamentul de comunicare al gigantului italian de utilități Enel SpA, dar și de la compania austriacă de petrol și gaze OMV AG. Ca referință, aceasta din urmă este o companie care activează și pe piața autohtonă.

Deși motivele din spatele dezastrului sunt multe, printre ele se numără și rata globală a inflației din întreaga zonă euro. Aceasta a urcat deja la 3%, cea mai mare cifră din ultimul deceniu. Pe de o parte, oficialii Băncii Centrale Europene insistă asupra faptului că scăderea puterii euro este doar temporară. Pe de altă parte, ”probabilitatea ca producătorii să transfere costurile [către clienți] este foarte mare”, a declarat Carsten Brzeski, economist la ING Groep NV din Frankfurt. Asta înseamnă că inflația ar putea „să nu fie atât de tranzitorie”.

Pentru că suntem în România, la noi, lucrurile sunt mai grave decât în țările vecine. În luna august, inflația de pe teritoriul țării noastre a ajuns la 5,25%, față de 4,95 cu o lună în urmă. Motivul principal? Creșterea prețurilor la gaze și electricitate.

La nivel local, un avertisment clar pe marginea subiectului a venit de la Zoltan Nagy Bege, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare a Pieței de Energie (ANRE). Oficialul a afirmat fără echivoc faptul că, cel puțin în materie de gaze naturale, clienții rezidențiali vor plăti dublu față de acum un an.