Explozia facturilor la energie electrică și gaze naturale, doar la început: avertismentul experților despre gaz și curent

Explozia facturilor la energie electrică și gaze naturale, doar la început: avertismentul experților despre gaz și curent

În cazul în care sperai că că ai scăpat de creșterea facturilor la gaze naturale și energie electrică, te înșeli amarnic. Valoarea utilităților va continua să meargă pe un trend ascendent și milioane de români vor avea de suferit.

Dacă ai fost pe fază și ți-ai schimbat abonamentul la utilități în ultimele luni, poți respira ușurat în privința scumpirilor, dar doar pentru câteva luni. Dacă scapi acum, în mod sigur nu vei mai scăpa și în primele luni din 2022. Vom plăti din mult în și mai mult pentru fiecare factură, toți.

Ce se întâmplă cu curentul, de ce este inevitabil

Pe 8 septembrie 2021, a avut loc o nouă ședință de tranzacționare pe piața de contracte bilaterale. Este vorba de versiunea licitație extinsă (PCCB-LE Flex), iar în cadrul ei, în mod regretabil, s-a consemat un nou record. S-a tranzacționat energie electrică de tip bandă, cu livrare în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 la prețul de 634 de lei/MWh. Dacă valoarea ți se pare mare sau foarte mare, ai dreptate. Acesta este un nou record istoric pe această piață.

O mică firmă din Cluj, Colonia Cluj-Napoca Energie, a scos la vânzare energie la o putere orară de 2 MW la prețul de 540 de lei/MWh. În mod evident, fiind vorba de o licitație, a fost bătaie pe ea (au fost nouă oferte de răspuns), iar pachetul a fost cumpărat de Electrica Furnizare la prețul de 634 de lei/MWh. Firește, cantitatea este infimă pentru consumul clienților Electrica, dar acest preț arată foarte clar ce urmează să se întâmple în viitor. Nu de alta, dar fiecare leu în plus pe care îl plătește Electrica, mai devreme sau mai târziu, se va revărsa pe facturile utilizatorilor.

În ultimele luni, astfel de informații au fost la ordinea zilei. Aproape în fiecare săptămână, s-au depășit recorduri după recorduri. În traducere, furnizorii, cei care livrează energia consumatorilor, sunt nevoiți să cumpere energia pentru ei la prețuri în creștere. În contextul în care ai nu vor ieși niciodată pe minus, viitorul românilor este unul cât se poate de sumbru.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: