Ce se întâmplă cu AstraZeneca: țările care au o oprit vaccinarea, cele care au luat o pauză și România

de: Alexandru Puiu
15 03. 2021

Vaccinul de la AstraZeneca a creat tensiuni la nivel global, după ce au fost depistate mai multe probleme de sănătate grave la câțiva dintre indivizii vaccinați. Consecințele nu au întârziat să apară.

Irlanda este cea mai recentă țară care a anunțat că suspendă vaccinarea cu AstraZeneca pe o perioadă de timp nedeterminată. Decizia a fost luată după ce patru adulți, cadre medicale din Norvegia, au înregistrat cheaguri de sânge, sângerări și un număr scăzut de trombocite. Anunțul pe marginea acestui subiect a fost făcut sâmbătă de autoritățile norvegiene, la câteva zile după ce au fost înregistrat cazuri similare în Austria.

Vaccinările cu AstraZeneca reprezintă 20% din cele 570.000 de doze de vaccin antiCovid administrate până acum în Irlanda, majoritatea celor care au primit acest ser fiind cadre medicale, în condițiile în care, inițial, vaccinul nu era recomandat pentru persoanele în vârstă.

Din 15 februarie și până în prezent, peste 220.000 de români au fost vaccinați cu serul AstraZeneca. Dintre acestea, peste 2300 de persoane au raportat reacții adverse.

În România, continuă vaccinările cu AstraZeneca, cu mențiunea că s-a renunțat la administrarea dozelor din lotul ABV 2856, din care au făcut parte vaccinurile potențial periculoase care au ajuns în Austria. Italia a procedat precum România.

Printre țările care au întrerupt complet vaccinare cu AstraZeneca, se numără Norvegia, Islanda, Bulgaria, Luxemburg, Estonia, Lituania și Letonia. Austria și Italia au anunțat că vor întrerupe administrarea dozelor doar din anumite loturi. Thailanda este singura țară asiatică care decis întreruperea vaccinărilor cu AstraZeneca până la finalizarea unei investigații la scară largă.

Autoritățile din țări importante la nivel global, precum Regatul Unit, Franța, Australia, Canada și Mexic fac eforturi pentru a convinge populația să continue vaccinarea cu AstraZeneca. Purtătorii de cuvânt de la AstraZeneca au insistat în mai multe rânduri că embolismele pulmonare și manifestările de tromboză nu au fost depistate în niciunul din testele interne cu vaccinul companiei.